Figi zapiekane z serem feta |
Mam dzisiaj dla Was niesamowicie łatwą w wykonaniu i bardzo smaczną potrawę. Na przygotowanie jej potrzebujemy dosłownie 5 minut a smak ... mmmm wyborny. Moje córki zjadły i poprosiły o dokładkę. Połączenie słodkich fig ze słonym srem jest strzałem w dziesiatkę. Nie wiem kto wymyslił to proste danie ale wiedział co robi.
Nie wiem czy w ten sposób przgotowane figi można zjeść gdzieś w Turcji i nie wiem czy Turkom będą smakowały ale nam smakują i jestem pewna że Wam również posmakują.
W przyszłym tygodniu zaprezentuję Wam bardzo podobną potrawę ale w wersji na słodko. Turcy figi jedzą jedynie na słodko i ze słodkim serem kaymakiem lub lodami.
Figi zapiekane z serem feta |
- figi
- ser feta
- orzechy włoskie
Figi przecinamy na krzyż i otwieramy, do środka wkładamy niewielką ilość sera i zapiekamy około 10 -15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy figi zaczną pachnieć wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Figi zapiekane z serem feta |
pierwszy raz spotykam się z taką przekąską, pychota!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja, niebanalne smaki :)
OdpowiedzUsuń