sobota, 15 sierpnia 2015

Figi zapiekane z serem feta

Figi zapiekane z serem feta
Figi zapiekane z serem feta

Mam dzisiaj dla Was niesamowicie łatwą w wykonaniu i bardzo smaczną potrawę. Na przygotowanie jej potrzebujemy dosłownie 5 minut a smak ... mmmm wyborny. Moje córki zjadły i poprosiły o dokładkę. Połączenie słodkich fig ze słonym srem jest strzałem w dziesiatkę. Nie wiem kto wymyslił to proste danie ale wiedział co robi.


Nie wiem czy w ten sposób przgotowane figi można zjeść gdzieś w Turcji i nie wiem czy Turkom będą smakowały ale nam smakują i jestem pewna że Wam również posmakują.

W przyszłym tygodniu zaprezentuję Wam bardzo podobną potrawę ale w wersji na słodko. Turcy figi jedzą jedynie na słodko i ze słodkim serem kaymakiem lub lodami.


Figi zapiekane z serem feta
Figi zapiekane z serem feta
Figi zapiekane z serem feta
  • figi
  • ser feta
  • orzechy włoskie
Figi przecinamy na krzyż i otwieramy, do środka wkładamy niewielką ilość sera i zapiekamy około 10 -15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy figi zaczną pachnieć wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.



Figi zapiekane z serem feta
Figi zapiekane z serem feta

2 komentarze:

  1. pierwszy raz spotykam się z taką przekąską, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja, niebanalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...