Placki z cukinii wersja dietetyczna |
Dzisiaj mam dla Was bardzo fajny przepis na placki z cukinii w wersji dietetycznej. Skąd pomysł na wersję dietetyczną? Taką wersję zachwalała jedna z czytelniczek bloga. Nie byłam do niej przekonana, wydawało mi się, że placki z piekarnika wyjdą suche i niesmaczne ale jakże się myliłam. Są bardzo smaczne puszyste i wcale nie są suche. Podane z sosem jogurtowo czosnkowym albo z samym jogurtem są wyśmienite. Dziękuję Marta za podpowiedź.
Jeśli ktoś jednak stwierdzi, że takie placki to nie dla niego, zapraszam na wersję klasyczną z patelni. Przepis również jest na blogu.
Potrawę tę przygotowałam na akcję "Turcja od kuchni". Was również zapraszam do wzięcia w niej udziału.
Potrawę tę przygotowałam na akcję "Turcja od kuchni". Was również zapraszam do wzięcia w niej udziału.
Placki z cukinii wersja dietetyczna |
Placki z cukinii wersja dietetyczna
- 3 jajka
- mały zabek czosnku
- dymka
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/4 pęczka mięty
- 1,5 szklanki startej na tarce cukinii
- 2 łyzki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyzeczki kolendry w proszku
- 1/4 łyzeczki kuminu
- 1/3 szklanki oliwy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. Jajka ubijamy lekko trzepaczką i dodajemy mieszankę mąki, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną zieleninę, zmiażdżony ząbek czosnku i oliwę dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut aż placuszki się zarumienią. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym lub jogurtem.
Placki z cukinii wersja dietetyczna |
Mnie też zainteresowała taka wersja z piekarnika. Zawsze smażyłam takie placki i nigdy nie pomyślałabym o tym, aby je upiec.
OdpowiedzUsuń