Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi |
Kolejne letnie lekkie danie z serem hellim. Jak pisałam wczesniej uwielbiam ten ser i teraz kiedy jestem tak upalnie mogę sie raczyć potrawami z nim w roli głównej. To one właśnie zastepują mi obiad. Świetnie pasują również jako przekąska do pracy.
Moje dzisiejsze danie powstało z potrzeby wspólnego gotowania. Wraz z kilkoma blogerkami otrzymałyśmy zadanie by przygotować dowolne danie z trzech składników. Cukinia pomidory i ser. Długo zastanawiałam sie co mogę zrobić i przeróżne pomysły krążyły mi po głowie niestety ze względu na upały większości z nich nie dało się przygotować bo dłuższy pobyt w kuchni jest katorgą. Postanowiłam więc zgrilować warzywa i ser i podać z melasą z granata.
Jakie to jest pyszne!!!!
Wielbiciele melasy z granata, nie żałujcie, polewajcie sowicie bo świetnie pasuje do tego dania.
Zastanawiałam się również czy nie podać tego z sosem czosnkowo jogurtowym, tę wersje wypróbuję już niedługo jestem pewna że również będzie przepyszna.
Potrawy z trzech składników przygotowały ze mną również Malwina z bloga Filozofia smaku i Shinju z bloga Kuchenne wędrówki Shinju.
Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi |
Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi
- 2 cukinie
- 4 pomidorki koktajlowe
- ser hellim/halloumi
- oliwa z oliwek
- melasa z granata
- sól
- pieprz czarny
- odrobina zieleniny do ozdoby
Cukinię kroimy w krążki i polewamy łyżką oliwy, mieszamy i grilujem, ja grilowałam na patelni. Pomomidorki przekrajamy na pół i grilujemy, na koniec grilujemy ser hellim pokrojony na plasterki grubości 1cm. Warzywa i ser gdy ostygną przekładamy na talerz, solimy, przyprawiamy pieprzem i poleamy melasą z granata.
Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi |
Doskonały letni posiłek. Lubię takie dania :) Hellim kupuję od dawna od Cypryjczyka (pochodzenia tureckiego) mieszkającego w Polsce. Uwielbiam ten ser. Podawałam go często po zgrillowaniu z zredukowanym octem balsamicznym, muszę spróbować wersji z melasą z granatów. :)
OdpowiedzUsuńKupujemy od tego samego Cypryjczyka:-) Melase z granata mam i mam zamiar sprobowac w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuń