niedziela, 2 sierpnia 2015

Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi

Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi
Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi

Kolejne letnie lekkie danie z serem hellim. Jak pisałam wczesniej uwielbiam ten ser i teraz kiedy jestem tak upalnie mogę sie raczyć potrawami z nim w roli głównej. To one właśnie zastepują mi obiad. Świetnie pasują również jako przekąska do pracy.

Moje dzisiejsze danie powstało z potrzeby wspólnego gotowania. Wraz z kilkoma blogerkami otrzymałyśmy zadanie by przygotować dowolne danie z trzech składników. Cukinia pomidory i ser. Długo zastanawiałam sie co mogę zrobić i przeróżne pomysły krążyły mi po głowie niestety ze względu na upały większości z nich nie dało się przygotować bo dłuższy pobyt w kuchni jest katorgą. Postanowiłam więc zgrilować warzywa i ser i podać z melasą z granata. 

Jakie to jest pyszne!!!! 

Wielbiciele melasy z granata, nie żałujcie, polewajcie sowicie bo świetnie pasuje do tego dania.

Zastanawiałam się również czy nie podać tego z sosem czosnkowo jogurtowym, tę wersje wypróbuję już niedługo jestem pewna że również będzie przepyszna.

Potrawy z trzech składników przygotowały ze mną również Malwina z bloga Filozofia smaku i Shinju z bloga Kuchenne wędrówki Shinju


Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi
Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi

Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi

  • 2 cukinie
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ser hellim/halloumi
  • oliwa z oliwek
  • melasa z granata
  • sól
  • pieprz czarny
  • odrobina zieleniny do ozdoby
Cukinię kroimy w krążki i polewamy łyżką oliwy, mieszamy i grilujem, ja grilowałam na patelni. Pomomidorki przekrajamy na pół i grilujemy, na koniec grilujemy ser hellim pokrojony na plasterki grubości 1cm. Warzywa i ser gdy ostygną przekładamy na talerz, solimy, przyprawiamy pieprzem i poleamy melasą z granata.



Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi
Grilowane warzywa z serem hellim/halloumi

2 komentarze:

  1. Doskonały letni posiłek. Lubię takie dania :) Hellim kupuję od dawna od Cypryjczyka (pochodzenia tureckiego) mieszkającego w Polsce. Uwielbiam ten ser. Podawałam go często po zgrillowaniu z zredukowanym octem balsamicznym, muszę spróbować wersji z melasą z granatów. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupujemy od tego samego Cypryjczyka:-) Melase z granata mam i mam zamiar sprobowac w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...