niedziela, 23 sierpnia 2015

Pilaw z kurczakiem. Tavuklu pilav

Pilaw z kurczakiem. Tavuklu pilav
Pilaw z kurczakiem. Tavuklu pilav

Po długich poszukiwaniach znalazłam w końcu gospodarstwo ekologiczne, w którym mogę kupić kurczki więc teraz już częściej na blogu pojawią się przepisy z kurczakiem w roli głównej. Ze względu na to iż moje potrawy będą przygotowane z ekologicznego kurczaka i muszę gotować go dość długo więc czas i sposób przygotowania potrawy będę dostosowywała do zwykłego kurczaka jakiego używacie Wy. Różnica między ekologicznym i zwykłaym kurczakiem jest ogromna, mięso smakuje inaczej, rosół nawet bez dodatku warzyw i przypraw pachnie niesamowicie. Jeśli macie mozliwość kupienia takiego kurczaka, polecam.


Pilaw z kurczakiem to turecka klasyka. Tę potrawę bardzo często serwuje się na weselach, przyjeciach, czy róznych innych okazjach. Potrawa nie jest trudna, jej przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu gdyż najpierw należy ugotować kurczaka, którego rosół użyjemy do przygotowania pilawu.
Potrawa jest bardzo smaczna więc koniecznie jej spróbujcie.

Pilaw z kurczakiem. Tavuklu pilav
  • kurczak cały lub udka
  • szklanka ryżu
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy, można użyć z puszki
  • 2 łyzeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • słodka paryka w proszku
  • ostra apryka w płatkach
  • mielone ziele angielskie
  • cynamon
Ryż myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do wody nie dodajemy przypraw. gdy kurczak będzie gotowy wyjmujemy go z rosułu i oddzielamy mięso od skóry i kości, dzielimy na mniejsze części.

Ryż dokładnie myjemy zmieniając kilka razy wodę. Do garnka wkładamy łyżeczkę masła i ryż, smażymy go do momentu aż zacznie przystawać do dna i zrobi sie szklany, dodajemy ugotowana ciecierzycę. jeśli dodajemy ciecierzycę z puszki wcześniej należy ja umyć. Mieszamy, solimy, wlewamy szklankę rosołu , mieszamy a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy szczelnie pokrywka i gotujemy w ten sposób około 20 minut. Zdejmujemy z ognia mieszamy i przykrywamy papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.

Na patelnię kładziemy łyżeczkę masła (można więcej) wkładamy kurczaka, solimy, dodajemy czerny pieprz, papryke, kumin , ziele angielskie, cynamon, i smażymy kilka minut, wlewamy jedna chochelkę rosołu i czekamy aż czacznie wrzeć, mieszamy i po kilku minutach gdy rosól prawie odparuje a kurczak wciąż będzie soczysty  patelnie zdejmujemy z ognia. 

Kurczaka podajemy z pilawem, jogurtem i surówką. Jogurt można zastąpić ayranem.

Przepis na oryginalny turecki ayran znajdziecie tu.

Tu i tu sa przepisy na przepyszne surówki.


Pilaw z kurczakiem. Tavuklu pilav
Pilaw z kurczakiem. Tavuklu pilav

Moja potrawa bierze udział w akcji "Turcja od kuchni" 


Turcja od Kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...