Sałatka Gavurdagi |
Upały wciąż ogromne więc wracam do sałatek. Po wczorajszym przepisie na pide dzisiaj mam dla Was idealną sałatkę, które pasuje właśnie do pide czy kebaba. Sałatka ta jest często serwowana w restauracjach specjalizujacych się w róznego rodzaju mięsie z grila czy kebabach.
Właściwością tej sałatki jest to iż ma być "wodnista". Sałatkę tę poznacie również po orzechach włoskich i dużej ilości melasy z granata. Polecam jest pyszna.
Sałatkę przygotowałam w ramach akcji "Turcjaodkuchni"
Sałatkę przygotowałam w ramach akcji "Turcjaodkuchni"
Salatka Gavurdagi
2 duże pomidory
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka miety
dymka
ząbek czosnku
zielona papryka sivri biber
ostra papryka pul biber
melasa z granata
garść orzechów włoskich
sumak
sól
czarny pieprz
Pomidory, paprykę i zieleninę drobno siekamy, czosnek miażdżymy, doprawiamy do smaku przyprawami , melasą z granata i oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki by się smaki połączyły i zależy nam na tym by sałatka miała duzo sosu. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Chętnie zrobię ją u siebie. Dziękuję za dodanie do mojej akcji :)
OdpowiedzUsuń