wtorek, 11 sierpnia 2015

Sałatka Gavurdağı

Sałatka Gavurdagi
Sałatka Gavurdagi

Upały wciąż ogromne więc wracam do sałatek. Po wczorajszym przepisie na pide dzisiaj mam dla Was idealną sałatkę, które pasuje właśnie do pide czy kebaba. Sałatka ta jest często serwowana w restauracjach specjalizujacych się w róznego rodzaju mięsie z grila czy kebabach.

Właściwością tej sałatki jest to iż ma być "wodnista". Sałatkę tę poznacie również po orzechach włoskich i dużej ilości melasy z granata. Polecam jest pyszna.

Sałatkę przygotowałam w ramach akcji "Turcjaodkuchni"


Salatka Gavurdagi

2 duże pomidory
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka miety
dymka
ząbek czosnku
zielona papryka sivri biber
ostra papryka pul biber
melasa z granata
garść orzechów włoskich
sumak
sól
czarny pieprz

Pomidory, paprykę i zieleninę drobno siekamy, czosnek miażdżymy, doprawiamy do smaku przyprawami , melasą z granata i oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki by się smaki połączyły i zależy nam na tym by sałatka miała duzo sosu. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.




Sałatka Gavurdagi
Sałatka Gavurdagi

Warzywa psiankowate 2015Turcja od Kuchni

1 komentarz:

  1. Chętnie zrobię ją u siebie. Dziękuję za dodanie do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...