sobota, 1 sierpnia 2015

Omlet z cukinią i serem hellim/halloumi

Omlet z cukinia i serem hellim/halloumi
Omlet z cukinia i serem hellim/halloumi

Dzisiaj rozpoczyna się organizowana przeze mnie akcja "Turcja od kuchni". Zapraszam Was więc do wspólnego gotowania po turecku. Pokażcie mi jak wyglądają wasze ulubione tureckie potrawy. Co gotujecie swoim tureckim połówkom? Jakimi tureckimi pysznościamy zaskoczyliście swoją polską rodzinę. A może nie znacie tej kuchni i chcielibyście poznać więc najwyższy czas ugotować coś ze mną.

Tu znajdziecie link do zaproszenia do akcji wraz z regulaminem jaki należy spełnić by wziąć w niej udział. Nie jest skomplikowany więc się nie obawiajcie. Najważniejsze to żeby ugotować, sfotografować turecką potrawę i przesłać zdjęcie na mój adres mailowy podany w regulaminie.


Jak na pierwszy dzień akcji przystało zacznę od śniadania. Pyszny omlet z cukinią i serem hellim/halloumi. Uwielbiam ser hellim i ostanio dosyć często go jem więc nie zdziwcie się że będę Wam proponowała różne wersje potraw z nim w roli głównej. A teraz przepis na omlet, który koniecznie musicie spróbować.

Omlet z cukinia i serem hellim/halloumi
  • 3 plasterki sera hellim
  • mała cukinia
  • dymka
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
Cukinię ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na patelni, smażymy cukinię i dymkę, gdy się zeszklą dodajemy ser hellim i kontynuujemy smażenie. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Wylewamy na warzywa i ser. Gdy masa jajeczna się zetnie odwaracamy omlet na druga stronę i dosmażamy jeszcze kilka sekund. Możemy również omlet złożyć na pół bez obracania. Wszystko zależy od tego jaką wersję lubicie.



Omlet z cukinia i serem hellim/halloumi
Omlet z cukinia i serem hellim/halloumi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...