poniedziałek, 27 października 2014

Mięso jak z pieca tandyr i klasyczny bulgur pilaw


Tandyr to rodzaj pieca, który znany był już w Mezopotamii. Znany był też w różnych kulturach nie tylko tureckiej ale również arabskiej, perskiej i hinduskiej. Jeśli zapytacie co to za rodzaj pieca i czym się różni od zwykłego, odpowiem w ten sposób. Tandyr to gliniany piec w ziemi. Garncarz przygotowuje piec na specjalne zamówienie a nastepnie zakopuje się go w ziemi lub przykrywa ziemią w zależności od tego w jaki sposób będziemy go używać. Na dnie pieca rozpalamy ogień i nad nim wieszamy na hakach mięso. Najczęściej piecze się w ten sposób jagnięcinę lub młodą baraninę. W takim piecu piecze się również chleb, przyklejajęc go do ścianek pieca. 
Mięso upieczone w piecu tandyr jest miękkie, rozpływa się w ustach a jego smak najlepiej opisuje tureckie powiedzenie lokum gibi czyli jak lokum. 
Jak przygotować to przepyszne mięso w domu? To bardzo łatwe, potrzebujemy jedynie mięso z młodego barana lub z jagnięcia i gliniany garnek, który możemy ustawić na ogniu.
Gotowe mięso podajemy z klasycznym pilawem z kaszy bulgur.
Pomysł na tę potrawę jak zwykle podsunęła mi moja turecka przyjaciółka Aysze.




Mięso jak z pieca tandyr i klasyczny bulgur pilaw
1 kg młodej baraniny lub jagnięciny z kością
1,5 szklanki kaszy bulgur
łyżeczka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
sól 
pieprz
tymianek
Baraninę kroimy na części. Ważne jest by mięso miało tłuszcz, zupełnie chude mięso nie nadaje się. Potrawę przygotowałam w glinianym garnku. Jesśli jednak nie posiadamy takiego garnka mięso możemy przygotować w garnku żeliwnym lub brytfannie w ostateczności szybkowar również się nada.
Mięso układamy w zimnym grnku i stawiamy na minimalnym ogniu. Po 30 minutach ogień lekko zwiększamy i dusimy dalej kolejne 30 minut. Następnie ogień zmniejszamy do minimum i dusimy jeszcze 1,5 - 2 godziny. Czas przygotowania potrawy podałam według mego glinianego garnka. W garnku żeliwnym czas przygotowania powinien być podobny, jednak jaki będzie w brytfannie czy szybkowarze tego nie wiem. Musicie wypróbowac sami. Przygotowujac mięso w glinianym garnku przez pierwsze 1,5 godziny nie otwierajcie garnka. Gotowe mięso będzie miękkie włókna będą się oddzielały i mięso samo odpadnie od kości. Wtedy należy je lekko posolić i dodać ulubione przyprawy lub jedynie czarny świeżomielony pieprz. W Turcji ten rodzj mięsa podaje się bez przypraw gdyż samo mięso ma wspaniały smak. 
Tłuszcz jaki się wytopił z pieczonego mięsa użyjemy do przygotowania pilawu z kaszy bulgur. Do garnka wlewamy tłuszcz z mięsa i dodajemy łyżeczkę pasty pomidorowej. Lekko smażymy aż zacznie pachnieć, dodajemy umytą kaszę bulgur. Dokładnie mieszamy aż bulgur zabarwi się pastą pomidorową, solimy i dodajemy pieprz, Wlewamy 1,5 szklanki wrzatku czekamy aż zacznie wrzeć przykrywamy a po 15-20 minutach zdejmujemy z ognia i mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie pilaw jest gotowy i możemy podać go z mięsem.





8 komentarzy:

  1. Mięso wygląda super, kasza też! A w notatce o sobie myślę, że mogłaby by pani wspomniec również o swoim pochodzeniu :) Jestem fanką tego bloga a informacje o piecu tandir są dla mnie nowością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, powinnam napisać również o tym że jestem Tatarką. Już to naprawiłam, dodałam do wpisu. Pozdrawiam

      Usuń
  2. W sobotę zrobiłam na obiad bulgur wg Twojego przepisu z curry. Był rewelacyjny. Pewnie i tego spróbuję. Gorzej z takim mięsem, u nas jest raczej nie do dostanie;-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieje ze uda się dostać baranka - super przepis :) Już mi ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie będę wiedziała jak poprawnie zrobić bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis. Przypuszczam, że mięsko jest po takim długim duszeniu przyjemnie mięciutkie, a i bulgur wygląda bardzo apetycznie. Fajnie było dowiedzieć się przy okazji czegoś na temat tureckich tradycji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ma pani więcej przepisów na dania główne tureckie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, prosze zajrzec w ten link http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/search/label/danie%20g%C5%82%C3%B3wne

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...