środa, 15 października 2014

Cynamonowy biszkopt ze śliwkami

To biszkopt mojej mamy, oczywiście z malutkimi zmianami jakie wprowadziłam ja. Biszkopt jest mega puszysty. Polecam go nie tylko ze śliwkami ale ze wszystkimi rodzajami owoców: jabłka, brzostwinie, figi, maliny, jagody, wiśnie, co tylko chcecie. Bardzo łatwy i szybki awaryjny przepis w razie nalotu nieoczekiwanych gości, na przykład teściowej :)




Cynamonowy biszkopt ze śliwkami

4 jajka
szklanka mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
dowolne owoce, u mnie śliwki

Jajka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach aż do białości. Na początku ubijamy przez chwilę same jajka, dodajemy cukier i ubijamy dalej około 10-15 minut. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszamy łyżka. Masę przelewamy do tortownicy o srednicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopt układamy cienko pokrojone owoce.
Pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie proste ciasta z owocami, a fakt, że to przepis Twojej Mamy jest jeszcze większą rekomendacją:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co z cynamonem i na słodko jest idealne <3 :P
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://www.kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. o, łatwy do zrobienia biszkopt! Jeśli się uda, wejdzie na stałe do mojego repertuaru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napisałaś jajka ucieramy z cukrem, całe jajka czy żółtka

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...