To biszkopt mojej mamy, oczywiście z malutkimi zmianami jakie wprowadziłam ja. Biszkopt jest mega puszysty. Polecam go nie tylko ze śliwkami ale ze wszystkimi rodzajami owoców: jabłka, brzostwinie, figi, maliny, jagody, wiśnie, co tylko chcecie. Bardzo łatwy i szybki awaryjny przepis w razie nalotu nieoczekiwanych gości, na przykład teściowej :)
Cynamonowy biszkopt ze śliwkami
4 jajka
szklanka mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
dowolne owoce, u mnie śliwki
Jajka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach aż do białości. Na początku ubijamy przez chwilę same jajka, dodajemy cukier i ubijamy dalej około 10-15 minut. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszamy łyżka. Masę przelewamy do tortownicy o srednicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopt układamy cienko pokrojone owoce.
Pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bardzo lubię takie proste ciasta z owocami, a fakt, że to przepis Twojej Mamy jest jeszcze większą rekomendacją:)
OdpowiedzUsuńwszystko co z cynamonem i na słodko jest idealne <3 :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://www.kuchniaczarow.blogspot.com
o, łatwy do zrobienia biszkopt! Jeśli się uda, wejdzie na stałe do mojego repertuaru :)
OdpowiedzUsuńsmaczne! ;))
OdpowiedzUsuńNapisałaś jajka ucieramy z cukrem, całe jajka czy żółtka
OdpowiedzUsuńCale jajka.
Usuń