Kolejny praktyczny przepis, w którym wykorzystujemy półprodukt jakim jest gotowa yufka. Dodatkowo dzięki temu przepisowi uzyskamy smak potrawy, która normalnie jest bardzo pracochłonna. Oszukane su böregi , tak również nazywana jest ta potrawa. Wiele Turczynek wykorzystuje ten przepis by przygotować börek dla gości.
Ja znalazłam go w czasopiśmie Lezzet. Polecam wszystkim wielbicielom börek.
Su böreği dla zapracowanych
3 płaty yufka
2 szklanki mleka
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
200g sera białego feta (ja dodałam mieszankę sera lavas peyniri, kasar i lor)
pół pęczka natki pitruszki
Mleko mieszamy z oliwą. Ser mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki. Jedną całą yufkę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości formie. Lekko polewamy ją mieszanką mleka i oliwy. Pozostałe dwie yufki rozrywamy na cztery części każdą i po kawałku układamy na dużej yufce, każdy kawałek polewając sosem z mleka i oliwy i posypując mieszanką sera i pietruszki. Po ułożeniu ostatniej warstwy brzegi dużej yufki zakładamy jeden na drugi polewając sosem. Börek tniemy ostrym nożem na części i polewamy pozostałym sosem. Pieczemy aż się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Rzeczywiście proste :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzyli dokladnie cos dla mnie! :))) Musze zrobic, tylko rozwazac zastepienia pietruszki szpinakiem!
OdpowiedzUsuńJak najbardzıej szpinak sie nada. Moze byc tez mieso mielone z cebulka i ziolami zamiast sera i zieleniny. Kto co lubi.
UsuńJa widziałam yufke do su boreğı. Czy ta sie nada do tego przepisu. Czy musi być ta zwykła. Będzie jakaś różnica w smaku.
OdpowiedzUsuńYufka do su boregi będzie jeszcze lepsza. Ona od zwykłej różni się tym iż jest troszkę grubsza i ma w składzie jajko, przynajmniej powinna mieć więc smak będzie identyczny z oryginałem..
UsuńZrobilam mmmmm super
OdpowiedzUsuńSuper dzis zrobilam
OdpowiedzUsuń