Turcy uwielbiają kruche ciasteczka. Ich rodzai jest mnóstwo. Najlepsze są ze szklaneczką czaju. Te, które za chwilę Wam zaprezentuję po prostu rozpływają się w ustach. Spróbujcie sami.
Przepis dostałam od osoby będącej członkiem facebookowej tureckiej grupy kulinarnej a oryginalny przepis jest tu.
Un kurabiyesi
2 szklanki mąki
pół kostki masła
50g cukru pudru pudru
50 ml oleju (ja dodałam olej z orzechów laskowych)
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki: mąkę, masło, cukier puder, olej, mieszamy i zagniatamy. Z ciasta ribimy wałeczek który lekko uciskamy widelcem robiąc wzory. Kroimy na kawałki i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ważne jest by się za bardzo nie zarumieniły. Upiczone cıasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Un kurabiyesi
Orijinal tarifi buradadır. Tarifi facebook'taki yemek grubunun arkadaşlarından biri tavsiye etti. Şimdi ben sizlere tavsiye ediyorum deneyin harikadırlar.
2 bardak un
125g tereyağ
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı pudra şekeri
Malzemelerden hamuru yapıyoruz. Kurabiyelere şekil verip 180 dereceye ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Üstüne bolca pudra şekeri serpiyoruz.
Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńEllerine sağlık canım. Nefis olmuşşşş...Sevgilerimle,
OdpowiedzUsuńŻadnego proszku do pieczenia czy czegoś? To takie nierosnące ciasteczka?
OdpowiedzUsuńTak, kruche,nierosnace, rozplywajace sie w ustach ciasteczka. Turecki klasyk.
Usuńbardzo ciekawy pomysł, wykorzystam w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńRobię! gdzie ja byłam że tu nie zajrzałam?! jestem w Turcji i jej kuchni zakochana, na pewno skorzystam z przepisów:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Uwielbiam tureckie słodycze :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Super blog. Obserwuję i zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie weszłam na bloga żeby znaleźć przepis na tego typu turecki słodki klasyk a tu proszę... jakbyś czytała mi w myślach :P Zaraz zabieram się za pieczenie. Pozdrawiam z Alanyi.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCo oznacza po turecku słowo " bardak " ?
OdpowiedzUsuńszklanka
UsuńUpiekłam! to jest właśnie ciasto kruche, które szukałam przez całe życie. Bez jajek, tłuszcz łamany masło/ olej i jest możliwość zmiany smaku w zależności od dodatków. Dzisiaj dodałam orzechy włoskie mielone z cukrem pudrem i zamiast mąki pszennej bazą była mąka żytnia.
UsuńWlasnie je zrobilam :) Podwojna porcaj ciasta podzielona na cztery czesci i jedna z makiem, druga z kokosem, trzecia z anyzem a czwarta z ''corek otu'' :)
OdpowiedzUsuńprosty przepis ,kopiuję ...
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam po raz pierwszy! Takie proste, a wyszły przepyszne. Ulubione ciasteczka mojego chłopaka, szkoda tylko, że tym razem nie może spróbować i ocenić :(
OdpowiedzUsuńtez robiłam ale niestety ciasto się rozsypywało :( dodałam więcej oleju i dopiero można było je wrobic :) ale wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ❤ zrobiłam okrągłe z różnymi dodatkami (sezam, migdały, do dziurki wlana gorzka czekolada, zanurzone w samej gorzkiej czekoladzie lub w czekoladzie i posypane wiórkami z kokosa). Zrobiłam od razu z podwojonych składników i do części dodałam łyżkę kakao :) Naprawdę są przepyszne i na pewno będę do nich wracać!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasteczka! Właśnie zrobiłam i pachnie w całym domu. :-) Mam jednak pytanie, tak z ciekawości - dlaczego ważne jest aby ciasteczka się za bardzo nie zarumieniły? Czy wtedy jakoś tracą na"jakości"?
OdpowiedzUsuńKlasyczna turecka wersja tych ciasteczek jest zupelnie niezarumieniona. Byc moze stwardnieja , zmienia konsystencje i smak.
Usuńskorzystałam z przepisu, ciasteczka są przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńDzień dobry, robiłam ciasteczka i wyszły super! Jak byłam w Turcji to siostra męża robiła takie same tylko nadziewane pisatcjami -robiła je w takich foremkach plastikowych. Czy z tego przepisu dałoby radę takie zrobić? :)
OdpowiedzUsuńMysle ze sie da jesli masz foremke.
Usuń