piątek, 10 maja 2013

Faszerowane karczochy


Sezon na karczochy w pełni więc trzeba wykorzystać ten krótki okres, tym bardziej, że karczochy są bardzo zdrowe. Tu w Turcji nazywamy je przyjacielem wątroby. Gdybyście mieli ochotę na inne potrawy z karczochem zajrzyjcie tu i tam





Faszerowane karczochy 

6 obranych karczochów (można kupić całe i obrać)
duża cebula
2 średnie marchewki
2 średnie ziemniaki
garść świeżego groszku (ja nie dodałam bo mąż nie lubi)
duży pęczek koperku
szczypior (ten gruby na dymkę)
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz


Cebulę i marchew drobno kroimy, przesmażany na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i groszek. Wlewamy 2 szklanki wrzątku i na małym ogniu gotujemy około 20 minut . Zdejmujemy z ognia solimy, przyprawiamy pieprzem. Przygotowujemy dużą i płaską patelnię lub garnek do niego odcedzamy sos z warzyw. Do warzyw dodajemy drobno posiekany koperek (pół pęczka) i szczypior, mieszamy. Na patelnię układamy karczochy napełniamy je warzywami. W miseczce mieszamy łyżeczkę mąki z sokiem z jednej cytryny lekko solimy i stopniowo dolewamy pół szklanki wody, mieszamy. Dolewamy do sosu z patelni i dokładnie mieszamy. Dusimy karczochy na srednim ogniu około 20 minut od czasu do czasu polewając je sosem z patelni.
Podajemy po ostudzeniu posypane pozostałym koperkiem i lekko polane oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.





Zeytinyağlı enginar

5 halka enginar
1 kuru soğan
2 havuç
2 patates
bir avuç taze  bezelye
dereotu
taze soğan
limon 
zeytinyağ


Kuru soğan patates ve havuç küp küp doğrayıp zeytinyağda soteliyoruz. 2 su bardağı kaynar su ve bezelye ekleyip kısık ateşte 20 dakika haşlıyoruz. Sebzelerin suyu enginarları pişeceği tencereye aktarıyoruz enginarları diziyoruz. Sebzelere ince kıyılmış dereotu, taze soğanı tuz, karabiber ekleyip karıştırıyoruz. Enginar halkalara dolduruyoruz. Ayrı bir kapta bir kaşık un, limon suyu tuz ve yarım bardak su karıştırıp enginarların sosuna ekleyip iyice karıştırıyoruz. Orta ateşte 20 dakika pişiriyoruz. Ara sıra enginarların üstüne tenceredeki sosu döküyoruz. Piştikten sonra soğutup üstüne ince kıyılmış dereotu serpip sızma zeytinyağı azcık döküyoruz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...