czwartek, 11 kwietnia 2013

Faszerowany karczoch - enginar dolması


Mamy sezon na karczochy. Nawet nie wiedziałam, że potraw z karczocha w kuchni tureckiej jest aż tyle. W zeszłym tygodniu podałam przepis na karczochy z koperkiem. W przyszłym tygodniu będą karczochy z köfte. A dziś karczoch faszerowany.





Faszerowany karczoch - enginar dolması

6 karczochów odpowiednio przygotowanych do faszerowania
szklanka ryżu do faszerowania (kırık pirinç)
duża cebula
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki suszonej mięty
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego (yeni bahar)
sól
 sumak
cynamon
pieprz oliwa z oliwek
pół pęczka natki pietruszki (w Polsce cały pęczek)
pół pęczka koperku (w Polsce cały pęczek)
sok z granata (nar ekşisi)

Przesmażamy drobno posiekaną cebulę dodajemy ryż, przyprawy i sok z granata, przesmażamy kilka minut dolewamy szklankę wrzątku, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż woda wyparuje. Zostawiamy do ostygnięcia i dodajemy drobno posiekaną zieleninę. Faszerujemy karczochy układamy je w szerokim i niskim garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą by sięgała do połowy karczocha. Gotujemy około 40 minut najpierw na dużym ogniu a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum. Podajemy z sokiem z cytryny





Enginar dolması

6 tane enginar
kuru soğan
1 bardak kırık pirinç
kimyon
yenibahar
sumak
tuz karabiber
tarczyn
kuru nane
zeytin yağ
maydanoz
dereotu

Kuru soğanı küçük küçük doğrayalım ve zeytin yağda kavuralım pirinç ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edelim. Bir bardak kaynar suyu ekleyelim. Kapağı kapatalım su buharlaşana kadar kaynasın. Soğumaya bırakalım ince ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, nar ekşisi ekleyip karıştıralım. Doldurmaya hazır olan enginarları dolduralım be karnıyarık tenceresine koyup az tuzlu suyu da ekleyip pişirelim.

2 komentarze:

  1. Ellerine sağlık Emilia Hanım. Bayıldım mis gibi kokusu geldiiii...Sevgilerimle,

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...