poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Chleb z serem hellim i oliwkami


Pyszny chleb na drożdżach w sam raz na śniadanie. Dodatek sera i oliwek sprawia iż nie potrzebujemy specjalnych dodatków wystarczą świeże warzywa i pyszna turecka herbata.

Ser hellim pochodzi z Cypru. Oryginalna wersja jest importowana  do Turcji właśnie stamtąd (część turecka). Hellim produkowany jest z mleka koziego z dodatkiem mleka krowiego lub owczego. Używa się go przede wszystkim do smażenia i wypieków. Po przesmażeniu może być dodatkiem do sałatek, kanapek czy daniem głównym na śniadanie lub kolację.






Chleb z serem hellim i oliwkami

450g mąki pszennej
300g wody
łyżeczka suchych drożdży
kostka sera hellim
150g czarnych oliwek
oliwa z oliwek
tymianek
sól


Z mąki, wody, drożdży i soli zagniatamy ciasto chlebowe i pozostawiamy by podwoiło objętość. Po wyrosnięciu wyjmujemy na blachę lekko polaną oliwą z oliwek i rozciągamy je rękoma. Do środka wkładamy pokrojony w kostkę ser hellim, oliwki z których najpierw wyjmujemy pestki a następnie kroimy na kilka części. Najlepsze są oliwki kupowane na wage nie te ze słoika. Lekko polewamy oliwą z oliwek.
Wyrabiamy ciasto tak by wgnieść w nie ser i oliwki. Ciasto jest tłuste dzięki oliwie i nie klei się do rąk.
Formujemy bochenek odstawiamy na blasze do wyrośnięcia na około 40 minut następnie pieczem w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 45 minut. Jeśli bochenek szybko się zarumieni wystarczy przykryć go foliæ aluminiową by się za bardzo nie przypiekł.






Hellim peynirli ve zeytinli ekmek


450g un
300g su
tatlı kaşığı kuru maya
bir paket hellim peyniri
150g siyah zeytin
zeytinyağ 
tuz
dağ kekiği


Un maya su ve tuzdan ekmek hamuru yapıp dinlendirmeye bırakıyoruz. 2 katı olunca zeytinyağ ile yağlanmış tepsiye hamuru alıyoruz, ellerle inceltiyoruz. içine küp küp doğranmış hellim peyniri ve çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri ekleyip biraz yoğuruyoruz.  Ekmek şekli verip bir daha dinlendiriyoruz.220 dereceye ısıtılmış fırında 45 dakika cıvarında pişiriyoruz. Ekmeğin fazla kızarmaması için aluminyum folyo ile örtebiliriz.

3 komentarze:

  1. Ellerine sağlık Emiliacım. Çok sağlıklı ve leziz olmuşşş...Sevgilerimle,

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ser hellim ma coś wspólnego z serem halloumi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli halloumi jest serem greckim to prawdopodobnie ten sam ser.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...