wtorek, 9 kwietnia 2013

Papierowy kebab czyli kağıt kebabı

Potrawa niesamowicie prosta w wykonaniu a za razem bardzo smaczna. Jeśli nie macie czasu ani pomysłu na obiad polecam ten rodzaj kebaba jest strzałem w dziesiątkę. Tak naprawdę składniki tej potrawy zależą od waszych kulinarnych upodobań jedynie czego nie może w niej zabraknąć to mięso i pomidory. Moja wersja papierowego kebabu to:




Papierowy kebab czyli kağıt kebabı
porcja dla 4 osób

300g jagnięciny 
2 duże cebule
4 średnie ząbki czosnku
4 duże pomidory
2 papryki sivri biber
2 papryki czerwone słodkie
natka pietruszki
sól
pieprz
kumin
tymianek
ostra papryka pul biber
papier do pieczenia

Wszystkie składniki kroimy na części podobnej wielkości, przyprawiamy i solimy. Polewamy lekko olejem lub oliwą i mieszamy uważając by nie uszkodzić warzyw.  Duży kawałek  papieru do pieczenia składamu na pół nakładamy na niego jedną czwartą mieszanki warzyw i mięsa i zakładamy dwa przeciwległe boki do środka jeden na drugi a nastepnie pozostałe dwa dokładnie zwijamy do środka. Chodzi o to by sok nie wydostał się na zewnątrz. Czynność pakowania kebabu w papier powtarzamy 3 razy by mieć 4 pakunki jeden dla każdej osoby.
Tak zapakowane kebaby układamy na blasze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksimum, temperaturę zmniejszamy do 220 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Do piekarnika wstawiąmy również pojemnik w wodą która nawilży potrawę. Jeśli zamiast jagnięciny zdecydujecie się użyc innego rodzaju mięsa długośc pieczenia nalęży dostosować do jego rodzaju. 
Serwując,  możemy podać w papierze lub wyjąć kebab na talerz posypując natka pietruszki. Podajemy z ryżem i surówką lub jogurtem.

Co do składników, możemy użyc dowolnych warzyw: pieczarek, cukinii, bakłażana, zielonego groszeku, ciecierzycy, ziemniaków. Łączenie jest całkowicie dowolne. 





Kağıt kebabı

300g kuzu eti
2 kuru soğan
4 diş sarımsak
2 sivri biber
2 kırmızı tatlı biber
4 büyük domates
maydanoz
tuz
karabiber
kimyon
dağ kekiği
pul biber

Malzemeleri aynı boyda kesip bir kaba koyup tuz biber ve baharatları katıyoruz. Biraz sıvı yağ ekleyip sebzeleri ezmeden dikkatlice karıştırıyoruz. Hazırladığımız pişirme kağıda yerleştirip kapatıyoruz ve önceden 250 dereceye ısıtılmış fırına verip 220 dereceye ısıyı indirip 45 dakika pişiriyoruz. servis yaparken ince kıyılmış maydanozu serpmeye unutmayın.



2 komentarze:

  1. Podoba mi się :) Szkoda, że u nas jagnięcina jest tak trudno dostępna :(

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam kiedyś w TV Białystok, a zrobiłam dopiero teraz, pyszny

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...