piątek, 4 października 2013

Marynowana papryka meksykańska jelapeno


Paprykę jelapeno do domu przyniósł mąż, wielbiciel wszelakich ostrości. Jelapeno to mega ostra papryka którą się w Turcji je w formie turşu czyli marynaty.



Długo szukałam odpowiedniego przepisu na marynowaną jelapeno. Jak do tej pory kupowaliśmy ją już gotową w jednym z tureckich marketów, oczywiście mąż widząc świeżą na bazarze nie mógł się powstrzymać i kupił kilogran na próbę. 



Tę marynatę robiłam ponad 2 tygodnie temu nie mogłam jednak podać przepisu na blogu bez spróbowania i oceny wielbiciela marynat czyli mego męża. Dziś zrobiłam kısır a jelapeno podałam jako dodatek zaostrzający sałatkę. Mąż był zachwycony zjadł 1/3 słoika a wierzcie mi papryka jest ostra i stwierdził, że w przyszłą niedzielę kupimy jeszcze kilo czy dwa żeby starczyło na dłużej.
Przepis jest bardzo łatwy i pochodzi z tej tureckiej strony.


Marynowana papryka meksykańska jelapeno

1 kg papryki jelapeno
2 szklanki octu jabłkowego (5%)
6 szklanek wody
8 ząbków czosnku
2 łyżki soli kamiennej

Paprykę myjemy i kroimy w krążki o grubości 0,5 cm.  Wodę, ocet jabłkowy, sól i czosnek (czosnek należy zgnieść) gotujemy około 10 minut (od momentu wrzenia). Studzimy. Paprykę układamy w słoikach. U mnie dwa litrowe słoiki . Zalewamy zimną zalewą octową i zakręcamy szczelnie. Zostawiamy na 2 - 3 tygodnie, po tym czasie papryka jest gotowa do spożycia.




Jelapeno biberi turşusu

Tarifi burada bulabilirsiniz. Harika bir acı turşusudur. Tavsiye ederim.



2 komentarze:

  1. Przepisu nie mam ale popytam i poszukam w internecie postaram sie znalezc cos ciekawego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę, podaję przepis, który dzisiaj znalazłam w internecie:

    600 g okrągłych papryczek pepperoni
    1 litr mleka 3,2 %
    olej
    Farsz;
    500 g sera feta
    4 duże posiekane ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki suszonego oregano
    1,5 łyżeczki suszonej bazylii
    1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    Dodatkowo;
    2 obrane ząbki czosnku
    ewentualnie zioła prowansalskie
    Papryczki wydrążyć,zalać zimnym mlekiem i odstawić na 24 h (po to aby były nieco mniej pikantne)
    Po tym czasie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy aż do wyschnięcia
    Składniki farszu dokładnie mieszamy i nadziewamy papryczki.

    Następnie papryki wkładamy do słoika,zalewamy zimnym olejem i wrzucamy dodatkowo ząbek czosnku (można również dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich)

    Macie jakieś przepisy na papryczki piekielnie ostre? Mam trzy doniczki z fioletowymi malutkimi papryczkami i chciałabym je zrobić do słoiczków. Pozdrawiam, Małgorzata.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...