poniedziałek, 28 października 2013

Odrywana drożdżówka z białym makiem

Od miesiąca co weekend spotykamy się ze znajomymi w naszym `domu kultury` na wspólnych śniadaniach. W tym tygodniu postanowiłąm zadziwi tureckich przyjaciół polskim smakiem z tureckim dodatkiem czyli polsko - turecką fuzją smaków. Już dawno miałam chęć na odrywaną drożdżówkę więc z wielką przyjemnością i zapałem wzięłam się do pracy. Przyznam że robiłam ją przed samym wyjściem więc na zdjęcia miałam dosłownie chwilkę dlatego nie są może zbyt udane ale smak drożdżówki z pewnością podbije wasze podniebienia. Podstawowy przepis z którego korzystałam pochodzi z tego bloga. Oczywiście moja wersja jest zmieniona.






Odrywana drożdżówka z białym makiem

2,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
pół szklanki mleka
2 jajka
60g roztopoionego i ostudzonego masła
4 łyżki miazgi białego maku lub kilkakrotnie zmielonego białego maku
2 łyżki miodu
1 łyżka brązowgo cukru
3 łyzki zmielonych orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu
garść drobnych rodzynek lub kuş üzümü 
4 łyzki roztopionego masła

Suche drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, pozostałe mleko, jajka, szczyptę soli, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokat. Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej keksówki. Keskówkę smarujemy masłem i układamy w pionie kawałki ciasta. Ciasto nie musi dokładnie i szczelnie wypełnić formy gdyż urośnie i wtedy ją wypełni. Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35 minut aż się zarumieni.






Haşhaşlı tatlı çörek

2,5 su bardağı un
tatlı kaşığı kuru maya
tatlı kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı süt
2 yumurta
bir tutam tuz
60g tereyağ
4 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
2 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz
yarım tatlı kaşığı tarçın
bir avuç kuş üzümü
4 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ

Kuru maya sütle ve şekerle eritin. Un yumurta tuz ve sütlü maya karışımı karıştırın ve mayalı hamur yapın. Büyümeye bırakın. İki katı olunca merdane yardımıyla kare şeklinde açın. Haşhaşı balı şekeri cevizi tereyağı ve üzümü karıştırarak harç yapın. Harcı hamura yerleştirin. Hamuru 3 şerit kesin ve şeritleri üst üste koyun. Kek kalıba göre bölün ve dik şekilde yağlanmış kalıba yerleştirin. 30 dakikaya dinlenmeye bırakın. 200 dereceye ısıtılmış fırına sürün 35 dakika kızarana kadar pişirin. Parça parça ayrılarak servis yapın.


5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, bardzo lubię takie odrywane ciacha a z cynamonem to juz wogóle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! Aż by się chciało porwać kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno zrobię ten przepis, chociaż myślę, że w Polsce to ciasto by nie miało bytu, przynamniej wśród znajomych nikt by tego nie rwał, rczej na posiłek z bardzo bliską rodzinką, tak mnie się wydaje. Turecka kultura jest idealna do takich ciast. W sumie to jak kombe tylko na słodko, nadzienie wydaje się typowo tureckie, ciasto odrywane też, jaki jest polski element, nie mogę załapać ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polska wersja to ciasto drożdżowe, które w Turcji jest raczej na słono i wersja odrywana to wersja z polskich blogów na tureckich blogach tak podanej drożdżówki nie widziałam.

      Usuń
  4. Już uwielbiam ten przepis. Skombinuję biały mak i piekę :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...