środa, 2 października 2013

Humus pasta z ciecierzycy

Humus to świetna pasta nie tylko do chleba ale również pyszna przystawka typu meze. Przystawki meze są jedzone jako dodatek do szklaneczki rakı. Tureckiego alkoholu o anyżowym smaku.




Humus

szklanka ugotowanej ciecierzycy
łyżka tahiny
sok z połowy cytryny
duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta kuminu
sól
pieprz
łyżeczka soku z granata
pul biber lub inna ostra papryka

Wszystkie składniki mieszamy w rozdrabniaczu. Czosnek należy zmieżdżyć przed dodaniem. Powstałą pastę wstawiamy do lodówki na godzinę by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem lub lavaşem. Przepis na lavaş jest tu.



Humus

Harika bir meze, hazırlaması da çok kolay.

Bir bardak haşlamış nohut
1 çorba kaşığı tahin
yarım limonun suyu
tuz
karabiber
bir tutam kimyon
zeytinyağ bir diş sarımsak
tatlı kaşığı nar ekşisi
pul biber

Bütün malzemeleri blenderle eziyoruz ve karıştırıyoruz. Tatları karışsın diye buzdolabında bir saat bekletiyoruz.


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kuchnię orientalną. Sama gotuję dużo po persku i hindusku. Hummus jak najbardziej lubię i często robię.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko mam (nawet turecki syrop z granata) , zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i nawet ostatnio robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy można użyć ciecierzycy z puszki? Pozdrawiam
    Veronica

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...