Jesień a nawet zima to czas na kiszonki. Nawet nie macie pojęcia jakie cuda marynyją Turcy. Będę musiała się wybrać na targ i sfotografować kilka `okazów`, najbardziej zadziwiły mnie marynowana faszerowana papryka i bakłażany.
Jeśli macie ochotę na nowe smaki polecam tureckie korniszony, są chrupiące i pyszne. Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni. Na próbę zrobiłam 2 kilo i kolejne 3 już się marynują. Tureckie korniszony nie są ostre mają lekko słodkawy smak za sprawą octu winnego.
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.
Tureckie korniszony
2 kilo ogórków
2 marchewki
400ml octu winnego
1,5 główki czosnku
1 litr przegotowanej zimnej wody
5 płaskich łyżek soli kamiennej
1 płaska łyżka kwasku cytrynowego (limon tuzu)
garść ciecierzycy
pęczek natki pietruszki
Zimną wodę mieszamy z solą, kwaskiem cytrynowym i octem winnym. Ogórki dokładnie myjemy, obcinamy końcóki na grubość kilku milimetrów. Na dno wysterylizowanych słoików wkładamy garść ciecierzycy i ściśle układamy w pionie ogórki w wolne przestrzenie wkładamy obrane ząbki czosnku, umytą obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę i całe gałązki natki pietruszki. Wlewamy zalewę, zakręcamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie korniszony są gotowe.
Kornişin turşusu
Bu tarife göre yaptım. Kıtır kıtır oldu. Tadı da harikadır.
Czy ciecierzyca ma być surowa czy z puszki?? A jeśli mogę spytać, jaki jest cel układania tej rośliny na dnie słoika? :) Super przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiecierzyca ma być surowa, ma zapewnić szybsze kiszenie się ogórków dzięki niej ogórki pozostają twarde i chrupkie.
UsuńOk, nie ukrywam ,że może wykorzystam ten turecki trick:)
UsuńA czy nadaje sie tez do jedzenia? czy pozostanie twarda?
UsuńPozostaje twarda i moim zdaniem nie nadaje się do jedzenia.
Usuń"Wesołych" Świat! Tobie i Twojej rodzinie!, czy przygotowujecie jakieś specjalne dania? i czy przepisy będą na blogu ? Jestem ciekawa, jakie dania się je w takie święta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za zyczenıa. Ja nie przygotowywalam nic specjalnego. Wiekszosc tureckich rodzin przygotowuje miesne potrawy najczesciej kavurma. My nie skladamy ofiary wiec nic tez nie przygotowuje. Kupilismy jedynie baklawe pistacjowa i nia czestowalismy gosci.
Usuńchętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńJak się nazywają takie małe ogórki do kiszenia? Mieszkam w Alanyi i nigdy na bazarze nie trafiłam na ogórki, które nadają się do kiszenia. Przywiozłam z Polski przyprawę do ogórków i chrzan a tu miła niespodzianka bo ogórki tylko "szklarniowe" :)
OdpowiedzUsuńte ogorki nazywaja sie kornişon
Usuń