piątek, 11 października 2013

Börek z pieczarkami i pesto z fioletowej bazylii

Znudził mi się tradycyjny farsz więc postanowiłąm zadziałać. Nafaszerowałam płaty ciasta yufka pieczarkami z pesto z fioletowej bazylii. Przepis na pesto znajdziecie tu Mąż z wyrzutem zapytał dlaczego wcześniej takich pyszności nie robiłam. :)




Börek z pieczarkami i pesto z fioletowej bazylii

3 płaty ciasta yufka
1/4szklanki wody
1/4 szklanki oleju
200g pieczarków
cebula
2 łyżki pesto z fioletowej bazylii (może być zielona)
żółtko

Pieczarki myjemy, cebulę obieramy kroimy w małą kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do wyparowania całej wody. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Ciasto yufka rozcinamy na 8 trójkątów, każdy smarujemy wodą wymieszaną z olejem i układamy farsz w pieczarek. Yufkę zwijamy jak naleśniki. Pozostałe 2 płaty ciasta yufka przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób. Wszystkie zwinięte börek układamy na blasze i smarujemy żółtkiem wymieszanym w odrobiną wody. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut aż börek się zarumienią





Mantarlı ve pesto soslu börek 
3 tane yufka
200g mantar
2 çorba kaşığı pesto sosu
su
sıvı yağ
kuru soğan

Mantarları temizleyip tavada az yağda kavuruyoruz. Mantarları doğrayıp  tavaya ekliyoruz. Kavuruyoruz. Kuru soğanları da ince ince kıyıp tavaya ekliyoruz. Su buharlaşınca pesto sosu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Yufkaları açıp 8 parçaya bölüyoruz. Her birini su ve sıvı yağ karışımıyla ıslatıp iç harcı koyuyoruz ve sarıyoruz. Tüm yufka ve harç aynı şekilde yerleştirip börekleri tepsiye diziyoruz. 200 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz.





2 komentarze:

  1. Bardzo sprytnie zawinęłaś te ruloniki. Wyglądają na apetyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fioletowa bazylia, a to ciekawe! A borki uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...