To potrawa którą bardzo lubimy. Bardzo łatwa w wykonaniu i jak większość takich właśnie łatwych tureckich potraw, bardzo smaczna.
Bakłażan z kotlecikami
500g tłustego mięsa mielonego
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
2 duże garście bułki tartej lub kaszy manny
łyżeczka przyprawy do köfte (köfte baharı)
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki pul biber
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
sól
3 duże bakłażany
pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
łyżka koncentratu pomidorowego
duża czerwona papryka
pietruszka
Z mięsa mielonego, bułki tartej lub kaszy manny, jednej cebuli, jednego ząbka czosnku soli, pieprzu i przyprawy do köfte robimy kotleciki. Cebule i czosnek drobniutko siekamy lub miksujemy w rozdrabniaczu. Dodajemy do mięsa, bułki tartej i przypraw, dokłądnie mieszamy i zostawiamy na co najmniej godzinę w lodówce by smaki się połączyły.
Bakłażany mujemy obieramy co drugi pasek, kroimy w dość grube słupki, które wkładamy do osolonej wody by pozbyć się goryczki. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostke, czosnek w talarki a natkę pietruszki drobno siekamy.
Z mięsa mielonego formujemy małe kotleciki i lekko smażymy je na patelni. Na tej samej patelni smażymy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę smażymy i dodajemy paprykę i bakłążany, smażymy chwilę i dodajemy kotleciki. Do wszystkiego dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy kilka minut by wydobyć zapach koncentratu. Dolewamy szklankę wody i dodajemy przyprawy, solimy, dodajemy również ciecierzycę. Przykrywamy i dusimy do zredukowania większości wody. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Czuję, że mi również by zasmakowała! ;)
OdpowiedzUsuńAleż pachnie...czuję przez monitor:-)
OdpowiedzUsuńNam też pewnie by smakowały, ale byłabym wdzięczna gdybyś napisała co jest w składzie przyprawy do kofte, niestety u nas gotowej mieszanki nie dostanę, ale jak będę znała skład mogę poeksperymentować we własnym zakresie.
OdpowiedzUsuńNo to mam problem, przyprawę kupowałam w sklepie z ziołami i była na wegę. Składu nie było. Sprawdzę w markecie bo są też paczkowane.
UsuńWczoraj sprawdziłam bo mam gotowe z supermarketu i podaję trochę z głowy, nie jestem pewna czy to wszystko: kumin, słodka czerwona papryka, pieprz czarny, tymianek, cynamon, mięta.
UsuńAnia
Dziękuję, co prawda proporcje decydują o ostatecznym smaku, ale skład daje przynajmniej pewien przybliżony obraz czym jest przyprawa do kofte
UsuńBrawo, bardzo smacznie wyglądająca potrawa, czy ona ma jakąś nazwę w jęz tureckim? czy to raczej domowy pomysł ? pozdr
OdpowiedzUsuńTo jest moja wersja patlıcan yemeği. Pozdrawiam
UsuńMa pani ogromne zdolności do kuchni fusion, Pani pomysły bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Wszystko zniknelo w trybie natychmiastowym z talerzy :) . Dla odmiany podalam z kasza jaglana. Super polaczenie.kasia
OdpowiedzUsuń