Salep to bardzo popularny zimowy napój turecki. Zimowy ze względu na to iż pije się go na gorąco. Dość długo trwało znalezienie odpowiedniego przepisu, takiego by posmakował mi i mężowi. Mąż sprawdzał oryginalność smaku a ja sam smak :) Zależało mi na tym aby w przepisie użyto oryginalny saf salep czyli proszek z bulw storczyka i by zachowana została gęstość i smak oryginalnego napoju sprzed lat który niestety w ostatnim dziesięcioleciu zajęły gotowe sztuczne miesznki z marketu.
Salep - wersja klasyczna
800ml mleka
płaska łyżeczka oryginalnego proszku salep (cena za kilogram to 300-500 lirów, ja kupiłam 5gram za 15 lirów w sklepie Tuğba Kuruyemişçi wystarczy mi to na bardzo długo, proszek jest lekki)
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (użyłam buğday nişastası)
3 płaskie łyżki cukru (jeśli lubicie słodkie napoje dodajcie 4 łyżki)
wanilia
cynamon
Mleko z wanilią należy zagotować. Salep, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie mieszamy w miseczce. Mieszankę wsypujemy na gotujące się mleko mieszając trzepaczką by nie powstały grudki. Mieszamy bez przerwy przez kilka minut, następnie napój należy gotować około 20 minut często mieszając. Gdy napój zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia i przelewamy do filiżanek. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Salep - klasik tarif
4 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı hakiki saf salep
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 çorba kaşığı toz şeker
vanilya
tarçın
Süt vanilya ile kaynatılıyor.Saf salep, nişasta ve toz şeker iyice karıştırıyoruz. Kaynar süte karışım ekleyip çırpıcı ile birkaç dakika sürekli karıştırıyoruz. 20 dakika daha kısık ateşte sık sık karıştırarak pişiriyoruz. Servis etmeden önce tarçın serpiyoruz.
szkoda ze nie mam gdzie kupic tego prozku.....
OdpowiedzUsuńNo wlasnie. To przepis bardzo lokalny bym powiedziala...
OdpowiedzUsuńwszystko okey ! tylko skąd wziąć proszek z bulw storczyka ???
OdpowiedzUsuńnie próbowałam nigdy czegoś takiego. Poszukam tego proszku w tureckim sklepie może mają:d
OdpowiedzUsuńpilam salep bedac w Turcji i w Berlinie :) przepyszne! szukalam przepisu, chcac zrobic salep w domu, mysle, ze w tureckim sklepie dostane proszek z bulwy storczyka, poszukam :)
OdpowiedzUsuńNiedługo podam przepis na salep bez salepu (oryginalnego proszku) który można wykonać w Polsce i delektować się smakiem podobnym do oryginału.
OdpowiedzUsuńSalep bez salepu nie ma sensu, poniewaz chodzi tu przede wszystkim o wlasciwosci lecznicze, ktore posiada prawdziwy salep. Pozdrawiam.
UsuńChodzi tez o wartosci smakowe :) salep bez salepu jest prosty w przygotowaniu
UsuńMożna kupić już gotową mieszankę proszku z bulw storczyka z cukrem, cynamonem i wanilią... Zawsze to jakieś wyjście :)
OdpowiedzUsuńW dobie internetu wszystko mozna kupic :P
OdpowiedzUsuńNawet salep prosto z Turcji, jak sie chce.
A na allegro napoj instant jest.
Na ebay i proszek, i napoje... Nawet salep od dr. Oetker. Ta firma chyba w ogole sprzedaje w konkretnych krajach to co jest tam tradycyjnego.
Z ciekawosci kupie sobie tego dr. Oetkera chyba wlasnie, zanim zaczne produkcje nalezaloby sprawdzic czy w ogole smak podejdzie ;)
Dziekuje za inspiracje, poprosze czesciej :)
czasem ciezko dostac ten proszek ze storczykow bo wprowadzono przepisy ograniczajace jego pozyskiwanie. Teraz czesciej sa to mieszanki z aromatem storczyka cos jak nasze budynie owocowe instant pzdr
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa dla kakao nigdy nie pilam czegos takiego:)
OdpowiedzUsuńPyszne! Właśnie takie "pamiatki" należy przywozić z Turcji :)
OdpowiedzUsuńPyszne pilam w Zabrzu w herbaciarni "Czajnik" naszczescie proszek mozna tam takze kupic na miejscu :)
OdpowiedzUsuń