czwartek, 20 lutego 2014

Patlıcan sarması - zawijany bakłażan

Dziś mam dla Was pyszne, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Zapewniam, że będzie to jedno z Waszych ulubionych dań z bakłażanem. Polecam to danie szczególnie osobom pracujacym. Wystarczy wieczorem przygotować mięso i grilowane bakłażany. Zawinąć i wstawić do lodówki a po powrocie z pracy polać sosem i upiec.




Patlıcan sarması - zawijany bakłażan

3 długie i wąskie bakłażany w Turcji nazywane kemer patlıcan
300g mięsa mielonego 
cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka kuminu
sól
pieprz
pul biber (jeśli lubicie na ostro)
łyżeczka oregano
łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżki koncentratu paprykowego
4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
3 łyżki kaszy manny


Bakłażany należy pokroić wzdłuż na plastry grubości 1-1,5cm. Plastry włożyć do osolonej wody i pozostawić na około 30 minut by pozbyć się goryczki. W tym czasie przygotujemy farsz. Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, przyprawami, kaszą manną, czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. Farsz mieszamy dokładnie kilka minut. Odstawiamy do lodówki na godzinę a w tym czasie grilujemy plastry bakłażana. Nagrzewamy patelnię grilową a gdy już będzie dobrze nagrzana, kładziemy na nią najpierw wysuszone papierowym ręcznikiem, następnie posmarowane z dwóch stron olejem bakłażany. Grilujemy je kilka minut z każdej strony. W oryginalnych tureckich przepisach należy plastry bakłażana usmażyć w głębokim oleju, możecie je przygotować właśnie w ten klasyczny sposób. Ja preferuję grilowane ze względu na to iż smażone jak gąbka wchłaniają za dużo tłuszczu. 
Gdy bakłażany ostygną zawijamy w nie surowe kotleciki uformowane z farszu, króry wczesniej przygotowaliśmy. Zawinięte bakłażany układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy sosem. By przygotować sos należy wymieszać koncentrat pomidorowy, paprykowy, 2 łyżki oliwy lub oleju i szklankę wody. Tak przygotowane bakłażamy przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 45 - 60 minut do prawie całkowitego wyparowania sosu.
Zawijanego bakłażana podajemy z ryżem na sypko i tureckim chłodnikiem z jogurtu i ogórków.







3 komentarze:

  1. Uwielbiam bakłażany, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne danie. Polecam! zwlaszcza jesli ktos lubi baklazany.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...