wtorek, 18 lutego 2014

Bułka wrocławska


Dziś miałam podać przepis na turecki chleb kukurydziany, niestety nie zdążyłam go przygotować. Niby mąka kukurydziana jest wszędzie dostępna w marketach i na bazarze, jednak nie z każdej mąki ten chleb smakuje tak jak smakować powinien i nie każda mąka kukurydziana jest akceptowana przez mego męża. Nie chcę piec chleba tylko po to by przedstawić Wam przepis a go nie zjeść tylko oddać psom czy wyrzucić.  Mój mąż twierdzi że kukurydza w Turcji jest modyfikowana genetycznie dlatego nie kupujemy mąki kukurydzianej w sklepach a od znajomej Turczynki pochodzącej znad Morza Czarnego. Na mąkę będę musiała poczekać tydzień lub dwa bo musi ją sprowadzić ze wsi więc wybaczcie.
Dziś mam przepis specjalnie na życzenie tureckiej części Czytelników. Kolejny przepis na przepyszne polskie pieczywo - bułka wrocławska. Jak zwykle oryginalny przepis znajdziecie na stronie Pracownia Wypieków.





Bułka wrocławska 

600g mąki pszennej
160ml mleka
200ml wody
15g swieżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju 

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy ciasto. Należy je zagniatać dość długo. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją lekko olejem i odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny by ciasto podwoiło objętość. Nastepnie ciasto wyjąć jeszcze raz zagnieść podzielić na 2 części i uformować z nich 2 bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do maksimim przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Ja przed wstawieniem bułek do piekarnika spryskałam piekarnik wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.






Polonya'nın beyaz ekmeği - Bułka wrocławska 

600g buğday unu
160ml süt
200ml su
tatlı kaşığı kuru maya ya da 15g taze maya
2 tatlı kaşığı toz şeker
tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sıvı yağ

Mayayı şeker ve birkaç kaşık süt ile karıştırıp 15 dakikaya bırakıyoruz.  Kalan tüm malzemeyi kaseye alıp mayayı da ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Hamuru biraz yağlayıp kaseye koyup büyümeye bırakıyoruz. 1,5 saat sonra biraz daha yoğurup ikiye bölüyoruz. İki tane ekmek yapıp yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz ve 1 saat büyümeye bırakıyoruz. Maksimuma ısıtılmış fırına verip 10 dakika pişiriyoruz ısıyı 210'a düşürüp 15-20 dakika daha pişiriyoruz. Ben ekmekleri fırına vermeden önce fırını iyice su püskürterek nemlendirdim.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...