Skoro prezentuję potrawy kuchni tureckiej nie może zabraknąć przepisu na pieczoną chałwę. Ten deser najczęściej je się jako zakończenie obiadu, którego daniem głównym była ryba. Przepis, który Wam podam to prawie klasyczna wersja lekko przeze mnie zmodyfikowana. Chałwa ma posmak pomaraczy i dzięki temu, że użyłam sok jest dużo lżejsza od wersji klasycznej z mlekiem. Ale żeby nie było, że profanuję turecką kuchnię, niedługo podam też przepis klasyczny.
Pieczona chałwa z nutką pomarańczy
150g chałwy sezamowej bez dodatków
duża pomarańcza
szczypta cynamonu
Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy i ścierany górną warstwę skórki, bez białej części. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy chałwę. Wszystko rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do małych kokilek, u mnie 3 sztuki, posypujemy cynamonem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałwę podajemy lekko ciepłą lub zupełnie zimną.
Fırında portakallı helva
150g sade helva
bir portakalın kabuğu
bir portakalın suyu
Helvayi çatalla ezin portakal suyu ve kabuğu ekleyip iyice karıştırın. Fırın kaplara doldurun ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
super przepis...uwielbiam Chałwę...http://bastonidifashion.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda tak fenomenalnie, że aż poczułam zapach chałwy! Obłęd :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym , uwielbiam chałwę:d
OdpowiedzUsuńNigdy nie zrobilabym chalwy z piekarnika z nuta owocowa. do dzisiaj ale fajny twist
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Odkąd go znalazłam chałwa gości na każdej imprezie domowej.
OdpowiedzUsuń