czwartek, 13 lutego 2014

Pieczona chałwa z nutką pomarańczy

Skoro prezentuję potrawy kuchni tureckiej nie może zabraknąć przepisu na pieczoną chałwę. Ten deser najczęściej je się jako zakończenie obiadu, którego daniem głównym była ryba. Przepis, który Wam podam to prawie klasyczna wersja lekko przeze mnie zmodyfikowana. Chałwa ma posmak pomaraczy i dzięki temu, że użyłam sok jest dużo lżejsza od wersji klasycznej z mlekiem. Ale żeby nie było, że profanuję turecką kuchnię, niedługo podam też przepis klasyczny.





Pieczona chałwa z nutką pomarańczy

150g chałwy sezamowej bez dodatków
duża pomarańcza
szczypta cynamonu

Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy i ścierany górną warstwę skórki, bez białej części. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy chałwę. Wszystko rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do małych kokilek, u mnie 3 sztuki, posypujemy cynamonem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałwę podajemy lekko ciepłą lub zupełnie zimną.




Fırında portakallı helva

150g sade helva
bir portakalın kabuğu
bir portakalın suyu

Helvayi çatalla ezin portakal suyu ve kabuğu ekleyip iyice karıştırın. Fırın kaplara doldurun ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.



5 komentarzy:

  1. super przepis...uwielbiam Chałwę...http://bastonidifashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak fenomenalnie, że aż poczułam zapach chałwy! Obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym , uwielbiam chałwę:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie zrobilabym chalwy z piekarnika z nuta owocowa. do dzisiaj ale fajny twist

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny przepis! Odkąd go znalazłam chałwa gości na każdej imprezie domowej.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...