czwartek, 27 lutego 2014

Coś zdrowego i fastfoodowego w jednym czyli köfte dürüm


Nie jestem osobą która preferuje fastfoody ale czy tego chcę czy nie moje dzieci lubią frytki, hamburgery czy döner. Postanowiłam więc że przygotuję coś co im posmakuje i będzie produktem domowym czyli zdrowym. Nic trudnego wystarczy mieć wolną chwilę i pyszne köfte dürüm będzie gotowe.


Köfte dürüm

lavasz z tego przepisu

sałatka
czerwona cebula
natka pietruszki
sumak
sok z granata
oliwa z oliwek
pul biber
sól
pieprz

köfte
500g mięsa mielonego
cebula
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki kaszy manny
natka pietruszki
sól
pieprz
kumin


Lavasz możemy przygotować dzień wcześniej. Osoby mieszkajace w Turcji mogą zamówić go w piekarni lub u najbliższego kebabçı. Można wykorzystać gotowy lavasz czy tortillę ale muszę zaznaczyć że smak nie będzie ten sam.
Najpierw należy przygotować mięso na köfte. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy do smaku, dodajemy również kaszę mannę i dokładnie mieszamy co najmniej 5 minut. Zostawiamy mięso w lodówce na godzinę i w tym czasie przygotowujemy sałatkę.
Czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie talarki dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sok z granata, oliwę z oliwek, sumak, sól pul biber, pieprz i dokładnie mieszamy.

Z mięsa formujemy köfte układamy na blasze i pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe köfte układamy na lavaszu, a na nie układamy sałatkę, zwijamy i jemy ze smakiem.

Ja mój köfte dürüm polałam dodatkowo sosem tahini (tak na próbę , po raz pierwszy) zrobionym na arabską nutę jednak nie podam Wam przepisu bo mi nie smakuje i nie jest popularny w kuchni tureckiej.










Zdjęcia nie są najlepsze ale robiłam je wieczorem tuż przed podaniem dania rodzinie.

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł, wykorzystam w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wykorzystam na pewno ...przepis prosty...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lavaş (choć najczęściej ratuję się kupowanym), z warzywami w środku, tuńczykiem... czego tylko dusza zapragnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie :) Tą kaszę mannę dodajemy suchą do mięsa? Bo w składnikach jest podana, a w przepisie już jej nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kaszę mannę dodajemy suchą do mięsa. Poprawiłam już przepis. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wyszło pyszne, dziękuję za przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...