poniedziałek, 3 marca 2014

Ciasteczka z tahini

To klasyczna wersja bardzo popularnych ciasteczek z tahini. Przejrzałam wiele tureckich blogów i stwierdzam, że ten właśnie przepis góruje w internecie. Czy ciasteczka są smaczene, zdecydujcie sami. Ja uważam jednak że czegoś mi w nich brakuje więc sama szukam idealnego dla mnie przepisu. Moja wersja również niedługo na blogu.




Ciasteczka z tahini

0,5 szklanki pasty tahini
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
0,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
vanilia

Wszystkie składniki wymieszać i formować dowolnej wielkości kuleczki, moje są wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się lekko zrumienią. Nie rumienimy za bardzo gdyż stracą swoją kruchość i będą twarde.







8 komentarzy:

  1. a czym można zastąpic tahini??? smacznie wygladaja jak byłam na wakacjach w turcji to zakochałam sie w tamtejszej kuchbni a szczególnie w cistkach:) mniam:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety w tym przypadku zastąpienie tahini czymkolwiek jest niemozliwe bo to glowny skladnik. Polecam ciasteczka un kurabiyesi bez tahini i rownie smaczne. Przepis na blogu znajdziesz w kategorii ciasteczka. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Chyba znalazłam ale chciałam upewnic sie czy to jest to podsyłam linka:)

      http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=279768919

      Usuń
    3. Tak, to jest to. W Anglii znajdziesz tahini w każdym sklepie z orientalną żywnością (w każdym tureckim markecie).

      Usuń
    4. :))) Juz wiem co bede pichcić:))) dziękuję za przepis:))

      Usuń
  2. ciekawie wyglądają, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A te ciasteczka wyglądają bosko. Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Polsce tez prosto znaleść tahini, tylko trzeba dobrze poszukać i miec oczy szeroko otwarte ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...