To klasyczna wersja bardzo popularnych ciasteczek z tahini. Przejrzałam wiele tureckich blogów i stwierdzam, że ten właśnie przepis góruje w internecie. Czy ciasteczka są smaczene, zdecydujcie sami. Ja uważam jednak że czegoś mi w nich brakuje więc sama szukam idealnego dla mnie przepisu. Moja wersja również niedługo na blogu.
Ciasteczka z tahini
0,5 szklanki pasty tahini
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
0,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
vanilia
Wszystkie składniki wymieszać i formować dowolnej wielkości kuleczki, moje są wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się lekko zrumienią. Nie rumienimy za bardzo gdyż stracą swoją kruchość i będą twarde.
a czym można zastąpic tahini??? smacznie wygladaja jak byłam na wakacjach w turcji to zakochałam sie w tamtejszej kuchbni a szczególnie w cistkach:) mniam:))))
OdpowiedzUsuńNiestety w tym przypadku zastąpienie tahini czymkolwiek jest niemozliwe bo to glowny skladnik. Polecam ciasteczka un kurabiyesi bez tahini i rownie smaczne. Przepis na blogu znajdziesz w kategorii ciasteczka. Pozdrawiam
UsuńChyba znalazłam ale chciałam upewnic sie czy to jest to podsyłam linka:)
Usuńhttp://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=279768919
Tak, to jest to. W Anglii znajdziesz tahini w każdym sklepie z orientalną żywnością (w każdym tureckim markecie).
Usuń:))) Juz wiem co bede pichcić:))) dziękuję za przepis:))
Usuńciekawie wyglądają, na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńA te ciasteczka wyglądają bosko. Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńW Polsce tez prosto znaleść tahini, tylko trzeba dobrze poszukać i miec oczy szeroko otwarte ;)
OdpowiedzUsuń