Może być zarówno zimowa jak i wiosenna. Typowo turecka zupa, przygotowana na kwaśno. Jeśli lubicie nowe inne smaki koniecznie spróbujcie.
Turecka zupa z pora
2 długie pory lub 4 krótkie
marchew
ziemniak
mały korzeń pietruszki (jeśli nie ma można użyć pęczka natki)
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
1,5 litra wywaru z kurczaka lub wody
sól
pieprz
jajko
garść ryżu
szklanka jogurtu
sok z połowy cytryny
pul biber (opcjonalnie)
Warzywa czyścimy, dokładnie myjemy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wywarem z kurczaka lub wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i garść ryżu. Gotujemy około 30 minut od momentu wrzenia. W odzielnym naczyniu mieszamy jogurt ,jajko i sok z cytryny. dolewamy odrobine gorącego wywaru i mieszamy by ogrzać mieszankę jogurtową. Następnie ogrzaną mieszankę dodajemy do zupy ciągle mieszając w przeciwnym razie się zwarzy. Doprowadzamy do wrzenia ciagle mieszając i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli dodaliście natkę pietruszki teraz ją wyjmijcie. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i jeśli lubimy dania na ostro, dodajemy również pul biber. Jeśli okaże się że zupa jest dla Was za kwaśna dolejcie wody.
Pırasa çorbası
2 uzun pırasa
havuç
patates
bir parça kereviz
maydanoz bir demet
defne yaprağı tane yenibahar
1,5 litre tavuk suyu veya su
tuz
karabiber
yumurta
bir avuç pirinç
bir bardak yoğurt
yarım limonun suyu
pul biber
Sebzeleri temizleyin, küp küp kesin ve tencereye koyun, su veya tavuk suyu, pirinci, defne yaprağı ve tane yeni bahar ekleyin kaynamaya bırakın. Kaynayınca 30 dakika daha pişirin. Bir kasede terbiye yapın, yoğurt, limon suyu ve yumurtayı karıştırıp ve çorbanın suyuyla ılıtıp tencereye ekleyin. Devamlı karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tuz, karabiber ve pul biber ekleyin.
fajna ;) juz sobie dodałam przepis do ulubionych
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupy z pora, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszna:) Na pewno będę częściej robiła.
OdpowiedzUsuńwreszcie zrobiłam zupa bardzo smaczna
OdpowiedzUsuńSmaczna. Zapisalam do zeszytu:)
OdpowiedzUsuń