Polski chłodnik z buraczkami |
To mój ulubiony chłodnik, uwielbiam go, po prostu dam się za niego posiekać :) Niestety nie robiłam go wcześniej tu w Turcji ponieważ wiem, że mój mąż nie przepada za takimi smakami. Ten chłodnik jest winno-słodki. Ma inny nietypowy smak. Czas przekonać rodzinkę, że to najlepszy chłodnik na świecie :) nawet lepszy od tureckiego cacika.
Wiem, że znaleźć buraki w Turcji nie jest łatwo. Jeśli już są to jesienią. Mi się udało, trafiłam na nie w jednym z dużych marketów. Mam dla osób mieszkających w Turcji inne rozwiązanie. Możecie kupić pancar turşusu czyli kiszone buraki i dodać je do chłodnika. Jeśli są silnie octowe wystaczy je wymoczyć w wodzie. Korzystając z buraków z zalewy octowej nie musicie dodatkowo zakwaszać chłodnika.
Wypróbujcie przepis. Polecam szczególnie w letnie upały.
Polski chłodnik z buraczkami
- 4 średniej wielkości ugotowane buraczki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 szklanki jogurtu
- pół szklanki wody
- 3 ogórki
- szczypiorek
- pęczek koperku
- 3 łyżki melasy z granata (jeśli dodajemy buraki z zalewy octowej nie potrzebujemy dodatkowego zakwaszania)
- łyżeczka cukru
- sól
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Buraki najlepiej ugotować dzień wczesniej bez obierania ich. Obiaramy je dopiero gdy chcemy przygotować chłodnik. Do chłodnika równie dobrze nadają się buraki pieczone. Obrane buraki ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w drobna kostkę, zieleninę siekamy i dodajemy do buraków. Dodajemy jogurt i przyprawy. Wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce. Ilość przypraw, jogurtu i wody zależy od tego jaki chłodnik lubimy bardziej czy mniej gęsty i bardziej lub mniej doprawiony. Ugotowane jajka możewmy włożyć do chłodnika tuż przed podaniem czyli już na talerzu lub drobno pokroić i wymieszać z chłodnikiem.
Polski chłodnik z buraczkami |
Polecam również inne chłodniki:
Zupa jogurtowa na zimno |
Chłodnik libański |
Chłodnik polski |
Chłodnik turecki cacik |
Piękny! Bardzo ciemny jak na chłodnik ale wygląda mega apetycznie! Koniecznie wypróbuję
OdpowiedzUsuń