Ryż z pomidorami na sypko |
Jeszcze tylko 8 dni i post się skończy. I co wtedy? Jedni powiedza, nic!!! Po prostu wrócimy do normalności. jednak nim do tego dojdzie czeka nas trzydniowe święto Ramazan Bayram. Osobom preferującym arabszczyznę podaję arabską nazwę Eid Al-Fitr (ta nazwa nie jest używana w Turcji). W Turcji Ramazan Bayram nazywany jest również Şeker Bayramı - święto słodyczy. Podczas tego święta je się bardzo dużo słodkości, przede wszystkim tradycyjnych tureckich słodyczy w syropie. Niestety ze względu na upały jakie tu w Turcji teraz mamy tradycyjne tureckie wypieki są zamieniane przez wiele Turczynek na lżejsze desery, na przykład mleczne. W najbliższym czasie podam Wam kilka przepisów na proste i pyszne desery zarówno lekkie jak i te mega słodkie.
Dzisiejsze menu:
Sahur: Naleśniki hiszpańskie
Iftar: Ryż z pomidorami na sypko
Ryż z pomidorami na sypko
- szklanka ryżu
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- szklanka startych na tarce pomidorów
- sól
- pieperz
Ryż myjemy, moczymy, ja moczę co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Cebulę kroimy i smażymy na maśle aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, chwilę smażymy i dodajemy pomidory. Solimy i przyprawiamy pieprzem. Dodajemy ryż, mieszamy, dolewamy szklankę wrzatku, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz do minimum. Gotujemy 15 minut, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na kolejne 10 minut, nie mieszamy. PO 10 minutach podnosimy pokrywkę mieszamy. Nie przykrywamy.
Ryż z pomidorami na sypko |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz