niedziela, 19 lipca 2015

Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya

Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya.
Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya

Dziś ostatni dzień świat więc czas wracać do normalności i zająć się codziennym gotowaniem. Sezon warzywny u nas w pełni więc większość potraw będzie bez mięsa. Jestem jeszcze przez dwa tygodnie sama bo rodzinka jest u teściów więc wolę warzywa zawsze to dietetyczniej i zdrowiej.
Potrawka z fasoli którą postanowiłam Wam zaprezentować jest wykonana z fasoli nakrapianej nazywanej tu w Turcji barbunya. Odmiana bardzo popularna i smaczna używana najczęściej do potraw bezmięsnych.




W sezonie letnim kupuje świeżą fasolę nakrapianą i najczęściej mrożę  ponieważ rodzinka bardzo lubi tę potrawkę. Można ją zjeść sama bez jakichkolwiek dodatków i wtedy je się ją na zimno jako przystawkę lub jako danie obiadowe na ciepło podaną z ryżem na sypko i miseczką jogurtu.





Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya

  • 500g fasoli (najlepiej nakrapianej)
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • duży ziemniak
  • 2 marchewki lub jedna duża
  • 3 duże pomidory
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniak kroimy w kostkę wielkosci fasoli. Na oliwie smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zmiażdżony czosnek i marchewkę, smażymy kilka minut często mieszając. Dodajemy ziemniaki, dalej smażymy i dodajemy starte na tarce pomidory. Pomidory, jeśli ktoś woli można dodać pokrojone w kostkę ja jednak wolałam zetrzeć na tarce bo dzieci w ten sposób ugotowane chetniej zjadają.  Mieszamy i dodajemy fasolę. Solimy i doprawiamy do smaku łyzeczka cukru. Tureckie potrawy typu zeytinyagli jedzone na zimno jako przystawka maja to do siebie że nie zawieraja przypraw. Tu ma być wyczuwalny smak letnich warzyw nie ziół. Do każdej potrawy tego typu dodajemy łyzeczkę cukru co sprawia że wszystkiekubki smakowe maja ucztę. 

Potrawkę gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Najprawdopodobniej sok z pomidorów nie będzie wystarczajacym płynem by fasolka się ugotowała dlatego najlepiej dolać szklankę wrzątku. Jeśli woda wyparuje a fasolka wciąż jeszcze będzie twarda proszę dolać jeszcze jedną szklankę wrzątku. Ja gotując potrawkę dolewałam 2 szklanki wody. Gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya.
Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya

Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya.
Potrawka z fasoli. Zeytinyağlı barbunya

2 komentarze:

  1. Pycha a jakie to musi być zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...