sobota, 4 lipca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 18

Güllaç deser osmański
Güllaç deser osmański
Dziś od razu przejdę do menu a dopiero po nim opiszę tradycyjny osmański deser güllaç.

Sahur: Sałatka jajeczna z oliwkami
Iftar: Chłodnik z ogórkiem
          Zielona fasolka z wołowiną
          Pilaw z şehriye
          Güllaç deser osmański




Dziś opowiem Wam o specjalnym ramazanowym deserze, który nazywa sie güllaç. Przygotowuje się go ze specjalnej yufki czyli płatów ciasta. Według historyków deser ten  gościł w tureckich domach od XIII wieku. Jego nazwa to zbitek dwóch słów güllü aş co można przetłumaczyć jako różane danie. Dlaczego różane?  Dlatego, że dodaje się do niego wodę różaną. Ciasto do przygotowania tego deseru zawiera skrobię, wodę i białko. Z tych składników przygotowuje sie lejace się ciasto i smaży je na specjalnym metalu zwanym sac. Za czasów osmańskich właśnie takie smażone ciasto jedzono polane wodą różaną.

Jak güllaç zawitał do kuchni sułtańskiego pałacu? Podobno miało to miejsce w XIV wieku dzięki cukiernikowi o imieniu Ali. Podczas wyjazdu do Kastamonu służba pałacowa została poczęstowana deserem przygotowanym ze specjalnego ciasta namoczonego w słodzonym mleku i wodzie różanej. Tak im ten deser zasmakował że sprowadzono Alego do sułtańskiego pałacu i tam pracował jako główny cukiernik a jego güllaç stał się tradycyjnym deserem kolacji iftarowych.

Główny składnik deseru czyli specjalny rodzaj ciasta można kupić w sklepach jedynie w miesiącu Ramazan. Poza nim jest niedostępny.

Nie wiem czy macie taką możliwość ale poszukacje w tureckich sklepach tego ciasta bo warto przygotować ten pyszny osmański deser.


 Güllaç deser osmański

  • opakowanie specjalnego ciasta, güllaç yufkasi
  • litr mleka
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich lub pistacji
  • woda różana
Do mleka wsypujemy cukier i podgrzewamy ciągle mieszając. Gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę różaną. Do okrągłej formy na spód wlewamy 2 łyżki mleka i układamy 2 płaty ciasta, polewamy je mlekiem, posypujemy orzechami i układamy kolejne dwa płaty ciasta i znowu polewamy mlekiem i posypujemy orzechami. Wszystkie płaty ciasta powinny być nasączone. Odstawiamy ciasto do lodówki by się smaki połączyły. Przed podaniem każdy kawałek ciasta posypujemy pistacjami i dekorujemy granatem. Niestety w Turcji granaty możemy kupić jedynie zimą więc latem deser dekorujemy mielonymi orzechami.



Güllaç deser osmański
Güllaç deser osmański

2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję za ten wpis! Dawno nie czytałam nic o gullacu, tu możemy dostać ciaso ryżowe, jest b. słone ale na upartego...tylko wodę różaną trzeba gdzieś kupić, a granaty do dostania bez problemu też latem! pozdr N.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...