Zupa jarzynowa zabielana |
Półmetek już za nami więc czas na zbieranie datków przez bębniarza, który codziennie w nocy 2 godziny przed świtem budzi muzułmanów na posiłek przed postem. Ze względu na to, iż mieszkamy na terenie uniwersytetu i nikt z zewnątrz nie może do nas wejść, tym bardziej bębniarz, nie byłam w stanie nagrać jego popisów. Wczoraj byliśmy u znajomych na iftarze i bębniarze przyszli zbierać datki za swoje granie więc korzystając z okazji nagrałam krótki filmik. Możecie go obejrzeć TU na stronie FB.
Kolejne menu:
Sahur: Jajecznica plus tureckie śniadanie
Iftar: Zupa jarzynowa zabielana
Letnia potrawka warzywna
Sarmici sałatka z Antakyi
Gofry
Iftar: Zupa jarzynowa zabielana
Letnia potrawka warzywna
Sarmici sałatka z Antakyi
Gofry
Dzisiejszy przepis to jedna z ulubionych zup moich dzieci. Nie jest to typowa turecka zupa a raczej polska jarzynówka zmieniona tak by smakowała również Turkom. Ze względu na to iż w Turcji nie ma śmietany do zabielania użyłam jogurtu typu grecki tu zwany süzme.
Jak wszyscy wiemy polskie zupy są na wywarze z kości niestety ugotowanie takiego wywary graniczy tu z cudem więc ja gotuję polskie zupy na gałeczkach zwanych również kotlecikami czy pulpetami jak kto woli. Moje gałeczki są z ryżem na sposób turecki.
Koniecznie wypróbujcie przepis smak zupy jest nieco inny niż typowej polskiej jarzynówki co nie znaczy, że jest choć trochę gorsza.
Zupa jarzynowa zabielana |
Zupa jarzynowa zabielana
- 300g mięsa mielonego
- garść ryżu
- cebula
- ząbek czosnku
- duża cukinia
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- szklanka jogurtu typu grecki
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber
- łyżeczka mąki
Mięso mielone dokładnie mieszamy z umytym ryżem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Do garnka wlewamy 6 szklanek wody i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wrzucamy małe gałeczki uformowane z dokładnie wymieszanego mięsa mielonego. Gotujemy około 25 minut od wrzenia co jakiś czas zbierając powstały szum. Warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 15 minut. W oddzielnej miseczce mieszamy jogurt z łyżeczką mąki i sokiem z cytryny. Do mieszanki stopniowo dolewamy rosół dokładnie mieszając by jogurt się nie zważył. Gdy mieszanka jogurtowa będzie już ciepła wlewamy ją do garnka z zupą. Mieszamy do czasu aż zacznie wrzeć.
Pani Emilio, jak się nazywa taki bebniarz po turecku ☺?
OdpowiedzUsuńDavulcu (czyt. dawuldżu)
OdpowiedzUsuńZupka w porzadku. W zasadzie moja pierwsza w zyciu z pulpecikami;)
OdpowiedzUsuńMieszkam w Bg wiec jogurt mnie nie zaskoczyl. Troche cytryna, ale pasuje jak najbardziej.
Wybiorę kolejna do przetestowania. Będę mogla się pochwalić tutejszym Turkom:)