czwartek, 2 lipca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 16

Zupa jarzynowa zabielana
Zupa jarzynowa zabielana

Półmetek już za nami więc czas na zbieranie datków przez bębniarza, który codziennie w nocy 2 godziny przed świtem budzi muzułmanów na posiłek przed postem. Ze względu na to, iż mieszkamy na terenie uniwersytetu i nikt z zewnątrz nie może do nas wejść, tym bardziej bębniarz, nie byłam w stanie nagrać jego popisów. Wczoraj byliśmy u znajomych na iftarze i bębniarze przyszli zbierać datki za swoje granie więc korzystając z okazji nagrałam krótki filmik. Możecie go obejrzeć TU na stronie FB.
Kolejne menu:
Sahur: Jajecznica plus tureckie śniadanie

Iftar: Zupa jarzynowa zabielana
          Letnia potrawka warzywna
          Sarmici sałatka z Antakyi
          Gofry



Dzisiejszy przepis to jedna z ulubionych zup moich dzieci. Nie jest to typowa turecka zupa a raczej polska jarzynówka zmieniona tak by smakowała również Turkom. Ze względu na to iż w Turcji nie ma śmietany do zabielania użyłam jogurtu typu grecki tu zwany süzme.

Jak wszyscy wiemy polskie zupy są na wywarze z kości niestety ugotowanie takiego wywary graniczy tu z cudem więc ja gotuję polskie zupy na gałeczkach zwanych również kotlecikami czy pulpetami jak kto woli. Moje gałeczki są z ryżem na sposób turecki.

Koniecznie wypróbujcie przepis smak zupy jest nieco inny niż typowej polskiej jarzynówki co nie znaczy, że jest choć trochę gorsza.


Zupa jarzynowa zabielana
Zupa jarzynowa zabielana
Zupa jarzynowa zabielana
  • 300g mięsa mielonego
  • garść ryżu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • szklanka jogurtu typu grecki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka pul biber
  • łyżeczka mąki

Mięso mielone dokładnie mieszamy z umytym ryżem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Do garnka wlewamy 6 szklanek wody i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wrzucamy małe gałeczki uformowane z dokładnie wymieszanego mięsa mielonego. Gotujemy około 25 minut od wrzenia co jakiś czas zbierając powstały szum. Warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 15 minut. W oddzielnej miseczce mieszamy jogurt z łyżeczką mąki i sokiem z cytryny. Do mieszanki stopniowo dolewamy rosół dokładnie mieszając by jogurt się nie zważył. Gdy mieszanka jogurtowa będzie już ciepła wlewamy ją do garnka z zupą. Mieszamy do czasu aż zacznie wrzeć.

3 komentarze:

  1. Pani Emilio, jak się nazywa taki bebniarz po turecku ☺?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka w porzadku. W zasadzie moja pierwsza w zyciu z pulpecikami;)
    Mieszkam w Bg wiec jogurt mnie nie zaskoczyl. Troche cytryna, ale pasuje jak najbardziej.
    Wybiorę kolejna do przetestowania. Będę mogla się pochwalić tutejszym Turkom:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...