Cukinia faszerowana serem |
Izmirskie lato choć spóźnione dotarło do nas. Wiatr ustał, upał doskwiera i cykady zaczęły swój koncert jak co roku. W takich dniach post staje się prawdziwym wyzwaniem. Brak apetytu pomaga ale pragnienie jest tak ogromne że najlepiej byłoby przespać cały dzień albo przesiedzieć w klimatyzowanym pomiszczeniu.
Przy takiej pogodzie nawet wieczorem po całym dniu postu preferujemy lekkie posiłki, mięso jedynie z grila i wszelkiego rodzaju potrawy warzywne, chłodniki, sałatki to jest to co lubimy najbardziej.
Jeśli odpowiada Wam taka lekka kuchnia, dzisiejsze menu jest w sam raz dla Was.
Sahur: Turcka sałatka śniadaniowa
Iftar: Zupa z zielonej soczewicy
Cukinia faszerowana serem
Sałatka ziemniaczana
Domowy budyń z owocami
Cukinia faszerowana serem |
Cukinia faszerowana serem
- 4 sztuki średniej wielkości cukinii
- 150g sera typu feta
- 150g żółtego sera (nie używałam, dałam więcej sera typu feta)
- pół pęczka natki pietruszki
- 4-5 gałązek koperku
- 2 gałązki mięty
- oliwa z oliwek
- mały ząbek czosnku
- sól
- ostra papryka pul biber opcjonalnie.
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy środek. Z sera, zieleniny, zmiażdżonego czosnku i oliwy z oliwek przygotowujemy farsz którym wypełniamy cukinie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż się ser zarumieni.
Cukinia faszerowana serem |
Zawsze robiłam bez czosnku, dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń