wtorek, 7 lipca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 20

Cukinia faszerowana serem
Cukinia faszerowana serem

Izmirskie lato choć spóźnione dotarło do nas. Wiatr ustał, upał doskwiera i cykady zaczęły swój koncert jak co roku. W takich dniach post staje się prawdziwym wyzwaniem. Brak apetytu pomaga ale pragnienie jest tak ogromne że najlepiej byłoby przespać cały dzień albo przesiedzieć w klimatyzowanym pomiszczeniu.

Przy takiej pogodzie nawet wieczorem po całym dniu postu preferujemy lekkie posiłki, mięso jedynie z grila i wszelkiego rodzaju potrawy warzywne, chłodniki, sałatki to jest to co lubimy najbardziej.




Jeśli odpowiada Wam taka lekka kuchnia, dzisiejsze menu jest w sam raz dla Was.

Sahur: Turcka sałatka śniadaniowa

Iftar: Zupa z zielonej soczewicy
          Cukinia faszerowana serem
          Sałatka ziemniaczana
          Domowy budyń z owocami


Cukinia faszerowana serem
Cukinia faszerowana serem




Cukinia faszerowana serem


  • 4 sztuki średniej wielkości cukinii
  • 150g sera typu feta
  • 150g żółtego sera (nie używałam, dałam więcej sera typu feta)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4-5 gałązek koperku
  • 2 gałązki mięty
  • oliwa z oliwek
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • ostra papryka pul biber opcjonalnie.
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy środek. Z sera, zieleniny, zmiażdżonego czosnku i oliwy z oliwek przygotowujemy farsz którym wypełniamy cukinie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż się ser zarumieni. 



Cukinia faszerowana serem
Cukinia faszerowana serem

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz:

  1. Zawsze robiłam bez czosnku, dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...