Zupa jogurtowa z kotlecikami |
Już połowa Ramazanu za nami. Cieszę się bo wciąż mam w głowie mnóstwo nowych propozycji do menu. Wyglada na to, że uda mi się opracować je na całe 29 dni.
Menu na dziś:
Sahur: Chleb cypryjski
Iftar: Zupa jogurtowa z kotlecikami
Zupa jogurtowa z kotlecikami |
Zupa jogurtowa z kotlecikami
- 300g mięsa mielonego, używam wołowiny
- garść ryżu
- mała cebula lub pół dużej
- ząbek czosnku
- 2 szklanki jogurtu najlepiej kwaśnego, można też dodać odrobinę soku z cytryny
- 2 jajka
- suszona mięta
- sól
- pieprz
Z mięsa mielonego, ryżu, drobno posiekanej cebuli, zmiażdżonego czosnku i jajka przygotowujemy kotleciki, które taczamy w mące. Do garnka wlewamy 6 szklanek wody i gdy zacznie wrzeć wrzucamy kotleciki, gotujemy około 20 minut zdejmując powstały szum. W miseczce wymieszać jogurt z jajkiem i ogrzać mieszankę dodając po jednej łyżce gotującego się rosołu. Mieszamy by jogurt się nie zważył. Ogrzany jogurt wlewamy do zupy i mieszamy aż się zagotuje. Dosypujemy łyżkę suszonej mięty. Gotujemy jeszcze 5 minut od momentu wrzenia.
Slm, czy może mi pani podpowiedzieć, dla czego jak wrzucam kotleciki do wody one mi rozpadają się i robi się kasza?? Robię wszystko według przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej za krotko mieszasz mieso. Musi byc dokladnie wymieszane, dluzej niz na polskie kotlety.
UsuńA do kotlecików ryż ma być ugotowany , tak jak do naszych gołabków?
OdpowiedzUsuńJa dodaje surowy ryz, podczas gotowanie zmieknie.
Usuń