czwartek, 16 lipca 2015

Baklawa rulonik

Baklawa rulonik
Baklawa rulonik

Kolejny mega słodki wpis jak na świateczne słodycze przystało. Dzisiaj szybka i łatwa w przygotowaniu baklawa. W tym roku nie przygotowuję ciasta do baklawy ze względu na brak czasu i osób, które by baklawę zjadły. Sama jeść nie zamierzam. Nie żeby była niesmaczna, po prostu nie przepadam za deserami w syropie. Wolę polski sernik lub turecki deser mleczny. Ogromnym wielbicielem baklawy jest moj tata więc będąc w Polsce z pewnością przygotuję mu wersję domową.


Dziś baklawa rulonik dla zapracowanych. Gotowe ciasto filo bardzo ułatwia pracę więc jak zwykle na przygotowanie potrzebujemy maksimum 15 minut. Jeśli mamy na stanie gotowe ciasto a zadzwonią niespodziewani goście mamy więc możlowość podać coś słodkiego do kawy czy herbaty. Baklawa rulonik jest w sam raz.


Baklawa rulonik
Baklawa rulonik

Baklawa rulonik

  • małe opakowanie ciasta filo 
  • szklanka mielonych orzechów włoskich
  • pół kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody 
  • plasterek cytryny
Wodę mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy plasterek cytryny i gotujemy jeszcze 10 minut. Ciasto filo rozkładamy na stole. Pierwszy arkusz z góry lekko polewamy masłem i opruszamy mielonymi orzechami włoskimi. Zwijamy jednocześnie trzy pierwsze arkusze. To samo robimy z kolejnymi płatami ciasta. Zwinięte ruloniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przecinamy ruloniki na 4 mniejsze części (każdy rulon). Baklawę smarujemy masłem i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Baklawę studzimy i ciepłą polewamy ciepłym syropem. Przed podaniem możemy opruszyć zmielonymi pistacjami lub orzechami włoskimi. Można też podać z lodami.

Upieczoną suchą baklawę możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem wystarczy polać ciepłym syropem odczekać 10 mnut by się wchłonął i można serwować gościom.



Baklawa rulonik
Baklawa rulonik

4 komentarze:

  1. Uwielbiam:-) W miniony weekend zamówiłam w knajpie w Warszawie i była tak twarda, jak stara czy wyschnięta;-) Zastanawiam się co zrobili nie tak, albo faktycznie długo leżała;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baklawa z czasem powinna byc bardziej miekka wiec albo jej dobrze nie nasaczyli zostawili na kilka dni i wyschla albo ciasto bylo za grube i dlatego twarde ale nawet grube ciasto po odpowiednim nasaczenieu bedzie miekkie. Oj dziwna ta baklawa musala byc :( az wstyd taka sprzedawac. Tu w Turcji nikt by takiej nie sprzedawal zeby sobie opinii nie zepsuc a w Polsce sprzedaja bo uwazaja ze sie ludzie nie znaja. :(

      Usuń
    2. To tak jak ja u was (turcja) kupiłam pączka, byłam taka szczęśliwa dopóki nie spróbowałam. ..☺







      Usuń
  2. Bardzo podoba mi się ta wersja baklawy, taka prosta i szybka :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...