środa, 22 lipca 2015

Polski chłodnik

Polski chłaodnik
Polski chłaodnik

Ostatnio miłam smak na polski chłodnik, taki z jajkiem, koperkiem i dymką, jak robi moja mama. Wiem, że mój mąż takiej wersji by nie zjadł więc teraz kiedy rodzinka jest na wyjeździe ja mogę zaszaleć z polskimi smakami. Już niedługo podam również przepis na chłodnik z buraczkami (niestety botwinki nie ma bo nie sezon, botwinkę mamy jedynie wiosną)



Chłodnik robię nie na śmietanie jak to często w Polsce bywa gdyż śmietana jest tu niedostępna. Używam tureckiego zamiennika jogurtu typu grecki czyli süzme yoğurdu. Świetnie zastępuje śmietanę i ma mniej tłuszczu.



Polski chłodnik

  • 4 ogórki
  • pęczek koperku
  • dymka
  • 4 gotowane jajka (jedno dla każdej osoby)
  • 2 szklanki jogurtu lub śmietany
  • zimna przegotowana woda
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zieleninę siekamy. Jajka w zależności jak wolimy: kroimy w kostkę i dodajemy do chłodnika lub kroimy na ćwiartki i wkładamy do miseczki serwujac chłodnik. 

Jogurt lub śmietanę mieszamy z wodą, proporcje dajemy według własnego uznania ja do 2 szklanek jogurtu typu grecki ( turecki jogurt suzme jest bardzo gęsty) dodaję szklankę wody. Dokładnie mieszam wszystkie składniki doprawiam solą i czarnym pieprzem. Wielbiciele ostrości mogą dodać ostrą papryke pul biber. Przed podaniem chłodnik należy schłodzić w lodówce.




Polski chłaodnik
Polski chłaodnik

5 komentarzy:

  1. Dlaczego mąż nie zjadłby jeżeli to prawie cacik?jedyna różnica to chyba jajko i dymka...pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jest jajko i koperek czego on nie lubi. Jajko do cacıku to bylaby dla niego profanacja tureckiej potrawy :)

      Usuń
  2. Ach, ci mężowie, czasem po prostu nie znają się! Taki chłodnik z koperkiem jest najlepszy, choć cacık z koperkiem też jest ok ☺Życzę polskich smaków i cierpliwości w przedstawianiu ich tureckiej rodzinie !☺a może ma pani przepis na jakiś chłodnik tatarski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polscy Tatarzy robia chlodnik bardziej na polska nute. Przypomina on polskich clodnik a nie turecki cacık :)

      Usuń
  3. Zrób sobie buraczki mrożone, albo zapasteryzowane w lekko słonej zalewie, Potem wystarczy tylko odkręcić słoik i ...delektować się buraczkowym chłodnikiem poiza sezonem ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...