środa, 22 stycznia 2014

Kasza bulgur z suszonymi pomidorami

Kiedy zrobiłam tę potrawę po raz pierwszy, mój mąż przeżył szok. Stwierdził że to najlepszy pilav jaki do tej pory zrobiłam a zrobiłam ich już ponad 15 rodzajów. Nie mógł uwierzyć, że kasza bulgur dzięki tak prostym składnikom może uzyskać aż taki smak. Wy również spróbujcie i napiszcie czy potrawa Wam smakowała.




Kasza bulgur z suszonymi pomidorami

6 suszonych pomidorów
szklanka grubego bulguru
łyżka masła
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka koncentratu paprykowego lub świeża papryka czerwona
paryka zielona cienka (sivri biber)
1,5 szklanki wody
sól
pieprz

Masło roztapiamy w garnku, smażymy na nim drobno pokrojona w kostkę cebulę. Pomidory zalewamy wrzatkiem i zostawiamy na 5 minut. Odcedzamy i kroimy na drobne kawałki. Do smażącej się skarmelizowanej cebuli dodajemy cieniutko pokrojoną w talarki paprykę i kontynuujemy smażenie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykowy, smażymy kilka minut aż zacznie pachnieć. Wlewamy 1,5 szklanki wody, wsypujemy dokładnie umyty bulgur i suszone pomidory, solimy i przyprawiamy do smaku. Mieszamy i gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy , przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kolejne 10 minut. Przed podaniem, mieszamy.



9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie można kupić tą kaszę oraz koncentrat paprykowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We wszystkich sklepach z turecką lub arabską żywnością.

      Usuń
    2. Kasza bulgur jest też w sklepach ze zdrową żywnością. A jeśli nie masz w sklepie koncentratu z papryki, to możesz jeszcze rozejrzeć się za ajwarem - to bałkańska pasta z duszonych czy pieczonych papryk i bakłażanów.

      Usuń
  3. buono...http://bastonidifashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten pilaw.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś robię:) Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...