środa, 8 stycznia 2014

Domowy budyń z mandarynkową frużeliną


Mandarynkowy sezon wciąż w pełni więc można uszczęśliwiać rodzinę słodkościami domowej roboty. Moje córki jak każdy kilkulatek uwielbiają budyń więc postanowiłam że podam go w troszkę inny sposób. Przyznam że nie były zachwycone, wolały zwykły waniliowy budyń ale ja i mąż byliśmy zachwyceni tym połączeniem. 
Przepis na mandarynkową frużelinę jest tu.





Domowy budyń z mandarynkową frużeliną

1 litr mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru 
łyżeczka masła
 laska wanilii

Mąki, cukier i szklankę mleka dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko z wanilią podgrzewamy i dodajemy mieszanką. . Budyń ciągle mieszamy by się nie przypalił. Gdy zacznie wrzeć  gotujemy kilka minut. Lekko studzimy od czasu do czasu mieszają by nie powstał `kożuch`a następnie miksujemy budyń około 5-7 minut. Przelewamy do miseczek i zimny podajemy z mandarynkową frużeliną. Najlepiej smakuje schłodzony.




4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...