Mandarynkowy sezon wciąż w pełni więc można uszczęśliwiać rodzinę słodkościami domowej roboty. Moje córki jak każdy kilkulatek uwielbiają budyń więc postanowiłam że podam go w troszkę inny sposób. Przyznam że nie były zachwycone, wolały zwykły waniliowy budyń ale ja i mąż byliśmy zachwyceni tym połączeniem.
Przepis na mandarynkową frużelinę jest tu.
Domowy budyń z mandarynkową frużeliną
1 litr mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
łyżeczka masła
laska wanilii
Mąki, cukier i szklankę mleka dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko z wanilią podgrzewamy i dodajemy mieszanką. . Budyń ciągle mieszamy by się nie przypalił. Gdy zacznie wrzeć gotujemy kilka minut. Lekko studzimy od czasu do czasu mieszają by nie powstał `kożuch`a następnie miksujemy budyń około 5-7 minut. Przelewamy do miseczek i zimny podajemy z mandarynkową frużeliną. Najlepiej smakuje schłodzony.
Pysznie:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pożarłam, pycha :-)
OdpowiedzUsuńA jak zrobic mandarynkowa frużelinę?
OdpowiedzUsuńhttps://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2013/11/mandarynkowa-fruzelina.html
Usuń