środa, 15 stycznia 2014

Potrawka z pora na kwaśno

Jedna z ulubionych potraw mego męża. Zdziwicie się ale co najmniej raz na 2 tygodnie gości na naszych stołach. Por to warzywo mało popularne w Polsce choć tak bardzo polskie. Surówki i zupa to potrawy, które ja znałam. Por w formie surówki mojej rodzinie niestety nie smakuje, zupa owszem ale i tak nic nie przebije potrawki na kwaśno. Spróbujcie sami. Polecam.




Potrawka z pora na kwaśno

0,5kg pora
2 średnie marchewki
średnia cebula
mała garść ryżu
sól
pieprz
sok z  cytryny
sok z pomarańczy (opcjonalnie)
oliwa z oliwek

Por czyścimu i kroimy na kawałki długości 3 centymwtrów. Wybierając pory należy zwrócić uwagę by były długie i cienki, krótkie i grube nie nadają się na potrawkę. Krótkie i grube są w sam raz na faszerowanie. Pory wkładamy do wody by wypłynął z nich piasek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewki w cienkie talarki, jeśli marchew jest gruba należy talarki przekroić na pół. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, gdy cebula się skarmelizuje dodajemy marchew i pory, smażymy aż pory się zeszklą a marchew zacznie zmieniać kolor. Wlewamy 2 szklanki wrzątku, wspypujemy umyty ryż, solimy, przyprawiamy pieprzem, dodajemy sok z cytryny i z pomarańczy. Gdy potrawka zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i dusimy do miękkości. Podajemy gdy lekko wystygnie.




2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis, muszę zrobić taka potrawkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna potrawka, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...