poniedziałek, 20 stycznia 2014

Turecka herbata z lipy

Herbata z lipy to jeden z ulubionych napojów które Turcy pija zimą. Prócz niej uwielbiają również salep i boza. To napoje zimowe, latem się ich nie pija.
Herbata z lipy dzięki specjalnym dodatkom jest rozgrzewająca i pyszna.




Do przygotowania herbaty z lipy potrzebujemy małą garść liści i kwiatów lipy, małą laskę cynamonu, kilka liści pigwy (opcjonalnie), mały kawałek suszonego lub świeżego imbiru, mały kawaek alpinii lekarskiej (po turecku havlıcan), jeden goździk (opcjonalnie). Wszystkie składniki wkładamy do garnka lub czajnika, zalewamy dużą ilością wody i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i czekamy 5 minut aż się zaparzy. Wlewamy do szklaneczek, jeśli słodzimy, polecam naturalny miód. Gdy wypijemy wszystko garnek lub czajnik ponownie napełniamy wodą, zagotowujemy i parzymy. Tą samą mieszankę możemy zaparzać 2 do 3 razy w zależności od ilości składników i wody. Im dłużej zparzymy tym herbata ma ciemniejszy kolor. 
Herbata na zdjęciach była świeżo zaparzona. 





5 komentarzy:

  1. Hmm, bardzo lubię herbatę lipową, lubię też pigwę, z tym, że nie mam świeżych liści, a tylko pigwę z jabłkiem w słoiku. Myślę, że się nada jako dodatek :) Myślę też, że zaparzę sobie taką herbatkę w najbliższej przyszłości, tym bardziej, że od jutra ma być mróz.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna na teraz do rozgrzania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z goździkami najlepsza! A i goździki na zimę, razem z imbirem, to super mieszanka na przeziebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam swoją suszoną lipę ,często popijamy taką herbatkę ,uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...