piątek, 10 stycznia 2014

Düğün çorbası czyli zupa weselna

Jedna z naszych ulubionych zup. Jeśli twierdzicie, że ta zupa nie różni się niczym od każdej innej tureckiej zupy jogurtowej to się bardzo mylicie. To właśnie uwielbiam w kuchni tureckiej, zwykła zupa na jogurcie może być przgotowana na co najmniej 5 sposobów. Ja znam 5 a na 100% jest ich o wiele więcej.
Dzisiejsza zupa nie jest na wodzie a na wywarze mięsnym i z mięsem. Pyszna i sycąca. Polecam zimową porą.




Düğün çorbası - zupa weselna

2 kawałki mięsa z kością
szklanka gotowanej ciecierzycy
szklanka gotowanej pszenicy (yarma) można zastąpić ryżem
szklanka jogurtu naturalnego
łyżeczka mąki
żółtko
mięta suszona
ostra papryka pul biber
łyżeczka masła
woda

Mięso z kością wkładamy do garnka z wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy co najmniej godzinę na minimalnym ogniu. Gotując zbieramy pianę która powstaje podczas gotowania mięsa. Gdy mięso przy kościach jest już miękkie wyjmujemy je, wywar przelewamy przez drobne sito by był czysty. Oddzielamy mięso od kości i wkładamy do garnka z wywarem. Dodajemy gotowany ryż i ciecierzycę. W miseczce mieszamy jogurt z mąką i żółtkiem, dolewamy stopniowo po łyżce ciepły wywar a gdy sos będzie ciepły wlewamy go do garnka z wywarem. Jeśli zupa jest gęsta możemy dodać wodę (wrzątek). Zupę należy zagotować i gotować jeszcze przez 5 minut. W rondelku lub małej patelni roztapiamy masło. Gdy zacznie się pienić wsypujemy łyżkę mięty i łyżeczkę ostrej papryki lekko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy do zupy i mieszamy. Masło można też wlać bezpośrednio do talerza tuż przed podaniem.







5 komentarzy:

  1. Fajny pomysl z ciecierzyca zamierzam zrobic te zupe od dluzszego szasu, natomiast zauwazylam, ze wszystkie zupy, ktore robie na jogurcie mi sie rozwarstwiaja, gdy uzywam np smietany to nie. martwi mnie to, a moze robie cos nie tak? :)jezeli ktos ma podobny problem , to bede wdzieczna za kazda wskazowke : ) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt jest niskotłuszczowy i dlatego jest większe prawdopodobieństwo,ze zetnie się w ciepłych daniach.

      Usuń
    2. W Turcji sposób na nierozwarstwianie się zupy jogurtowej to dodanie zółtka i ciągłe mieszanie.

      Usuń
  2. Świetna zupa, gęsta i pożywna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie slyszalam o takiej zupie. Musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...