piątek, 3 stycznia 2014

Pyszne bułeczki poğaça

Poğaça to słone bułeczki bardzo popularne w Turcji. Są ich dwa rodzaje: na drożdżach i na proszku do pieczenia. Dziś mam dla Was propozycję bułeczek pieczonych na proszku do pieczenia. Oryginalny przepis zawierał aż trzy opakowania tego specyfiku ja zmniejszyłam jego ilość do dwóch. Jeśli uważacie że to i tak za dużo dodajcie tyle ile uważacie za stosowne.



Poğaça

5 szklanek mąki
2 szklanki jogurtu
3/4 szklanki oleju
2 jajka (jedno żółtko do posmarowania)
2 opakowania lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
słony twaróg (lor) można lekko posolić zwykły twaróg
natka pietruszki

Jogurt, olej, jajka (jedno żółtko do posmarowania) mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Ciasto będzie tłuste i łatwo odejdzie od ręki. Formujemy kulki rozgniatamy je na ręce i nakładamy farsz sklejamy i układamy na blasze, wszystkie bułeczki smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. 
Dzisiaj robiłam kolejny już raz te bułeczki i tym razem farsz dodałam do ciasta i dokładnie wymieszałam. W ten sposób szybciej i łatwiej się je robi a smak pozostaje ten sam. Polecam wypróbowanie obu wersji.

11 komentarzy:

  1. W Anglii to scones tylko tam na słodko. Ja lubię i tak i tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze o info ile sera potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. okolo 200g powinno wystarczyc

      Usuń
    2. wypróbuję,przepis prosty ...pozdrowionka :))) śledzę Twojego bloga od jakiegoś czasu...

      Usuń
  3. jakie smaczne.....mniam mniam...... http://bastonidifashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ile minut trzeba piec ? dziekuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować. :)
    Jeśli zamiast twarogu dodam szpinak to też bułeczki wyjdą, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! opakowanie proszku - czyli ile gramów? lub ile łyżeczek herbacianych/kawowych? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10g proszku do pieczenie lub 3 plaskie lyzeczki

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź biorę się za pieczenie robiłam już drożdżowe i są pyszne! więc pewnie i te będą dobre

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...