Poğaça to słone bułeczki bardzo popularne w Turcji. Są ich dwa rodzaje: na drożdżach i na proszku do pieczenia. Dziś mam dla Was propozycję bułeczek pieczonych na proszku do pieczenia. Oryginalny przepis zawierał aż trzy opakowania tego specyfiku ja zmniejszyłam jego ilość do dwóch. Jeśli uważacie że to i tak za dużo dodajcie tyle ile uważacie za stosowne.
Poğaça
5 szklanek mąki
2 szklanki jogurtu
3/4 szklanki oleju
2 jajka (jedno żółtko do posmarowania)
2 opakowania lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
słony twaróg (lor) można lekko posolić zwykły twaróg
natka pietruszki
Jogurt, olej, jajka (jedno żółtko do posmarowania) mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Ciasto będzie tłuste i łatwo odejdzie od ręki. Formujemy kulki rozgniatamy je na ręce i nakładamy farsz sklejamy i układamy na blasze, wszystkie bułeczki smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Dzisiaj robiłam kolejny już raz te bułeczki i tym razem farsz dodałam do ciasta i dokładnie wymieszałam. W ten sposób szybciej i łatwiej się je robi a smak pozostaje ten sam. Polecam wypróbowanie obu wersji.
W Anglii to scones tylko tam na słodko. Ja lubię i tak i tak :)
OdpowiedzUsuńProsze o info ile sera potrzeba :)
OdpowiedzUsuńokolo 200g powinno wystarczyc
Usuńwypróbuję,przepis prosty ...pozdrowionka :))) śledzę Twojego bloga od jakiegoś czasu...
Usuńjakie smaczne.....mniam mniam...... http://bastonidifashion.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńile minut trzeba piec ? dziekuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńJeśli zamiast twarogu dodam szpinak to też bułeczki wyjdą, prawda? :)
Tak oczywiscie ze wyjda. Farsz moze byc dowolny
Usuńwitam! opakowanie proszku - czyli ile gramów? lub ile łyżeczek herbacianych/kawowych? pozdrawiam
OdpowiedzUsuń10g proszku do pieczenie lub 3 plaskie lyzeczki
Usuńdzięki za odpowiedź biorę się za pieczenie robiłam już drożdżowe i są pyszne! więc pewnie i te będą dobre
Usuń