poniedziałek, 31 marca 2014

Ciecierzyca z pastyrmą

W Turcji popularnym produktem jest pastyrma czyli mięso suszone z przyprawami. Dodaje się je najczęściej do potrawki z fasoli ja dodałam do ciecierzycy i muszę przyznać, że smakuje wybornie. Jeśli nie macie dostępu do pastyrmy polecam dowolną dobrze przyprawiona lub wędzoną wędlinę.




Ciecierzyca z pastyrmą

szklanka ciecierzycy
100g pastyrmy lub dowolna ilość dobrze przyprawionej lub wędzonej wędliny
2 duże cebule
papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
łyżeczka masła
kumin
majeranek (po turecku mercan köşkü)
sól 
pieprz
pul biber (opcjonalnie dla ostrości)

Ciecierzycę moczymy na noc a nastepnego dnia gotujemy na półmiękko. Możemy również użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie około 10 minut, dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, smażymy aż zacznie pachnieć. Dodajemy ciecierzycę, przyprawiamy do smaku i solimy. Wlewamy szklankę lub 1,5 wrzątku w zależności od objętości jaką zajmuje danie. Dusimy do miękkości. Pastyrmę lub dowolną wędlinę kroimy na małe części i smażymy na łyżeczce masła aż zacznie pachnieć. Gdy ciecierzyca jest gotowa dodajemy przesmażoną pastyrmę mieszamy danie, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia by smaki pastyrmy i ciecierzycy połączyły się. Podajemy z ryżem na sypko. Danie można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.




6 komentarzy:

  1. Super! Znam tę wędlinę i bardzo ją lubię, taka sucha pachnąca w ziolowej skorupce:) Danie prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Ja pastyrmę pokochałam od pierwszego kęsa , a był to najzwyklejszy tost zapiekany w tosterze, po prostu jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o pastyrmie, fajnie dowiedzieć się czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast pastyrmy mozna użyć pokrojony na drobno, świeży sucuk? Domyślam się, że to zupełnie inny smak ale nie mam pomysłu na obiad, a wszystko jest tylko pastyrmy brak. :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiscie mozna dodac sucuk, nalezy z nim postepowac dokladnie jak z pastyrma.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...