Dżajma to odpowiednik tureckiej wiejskiej yufki, która często jest zamiennikiem dla chleba z piekarni.
Kiedyś tatarska dżajma również pełniła rolę chleba jednak z czasem stała się jedynie tradycyjną potrawą przygotowywaną na pogrzeby czy tak zwane wieczerze. Oczywiście mowa tu o Polskich Tatarach. Dżajma którą ja przygotowałam nie jest przepisem klasycznym gdyż klasyka to mączne placki smażone na głębokim klarowanym maśle. Moja dżajma była smażona na suchej patelni i smarowana masłem, smak ten sam a duuuuużo mniej kalorii. Dżajmę lubimy (moja rodzina) jeść bez niczego lub do śniadania zamiast chleba.
Dżajma
mąka
woda
sól
masło
Z podanych składników należy przygotować ciasto jak na pierogi. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto na kilka godzin by `odpoczęło`. Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienkie placki o średnicy odpowiedniej do patelni jaką posiadamy. Najlepsza jest patelnia teflonowa. Nagrzewamy ją i smażymy placki z obu stron aż się zrumienią. Po usmażeniu smarujemy masłem.
a jaka jest ilość składników? :)
OdpowiedzUsuńZawsze robię na oko, ma to być ciasto jak na pierogi, twardość nie jest ważna ponieważ jak odpocznie będzie miękkie i zawsze można dosypać mąki wałkując.
UsuńOk, dzięki za odp. :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń