poniedziałek, 21 lipca 2014

Dżajma, tatarskie placki chlebowe.

Dżajma to odpowiednik tureckiej wiejskiej yufki, która często jest zamiennikiem dla chleba z piekarni.
Kiedyś tatarska dżajma również pełniła rolę chleba jednak z czasem stała się jedynie tradycyjną potrawą przygotowywaną na pogrzeby czy tak zwane wieczerze. Oczywiście mowa tu o Polskich Tatarach. Dżajma którą ja przygotowałam nie jest przepisem klasycznym gdyż klasyka to mączne placki smażone na głębokim klarowanym maśle. Moja dżajma była smażona na suchej patelni i smarowana masłem, smak ten sam a duuuuużo mniej kalorii. Dżajmę lubimy (moja rodzina) jeść bez niczego lub do śniadania zamiast chleba.



Dżajma

mąka
woda
sól
masło

Z podanych składników należy przygotować ciasto jak na pierogi. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto na kilka godzin by `odpoczęło`. Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienkie placki o średnicy odpowiedniej do patelni jaką posiadamy. Najlepsza jest patelnia teflonowa. Nagrzewamy ją i smażymy placki z obu stron aż się zrumienią. Po usmażeniu smarujemy masłem.



4 komentarze:

  1. a jaka jest ilość składników? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię na oko, ma to być ciasto jak na pierogi, twardość nie jest ważna ponieważ jak odpocznie będzie miękkie i zawsze można dosypać mąki wałkując.

      Usuń
    2. Ok, dzięki za odp. :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...