środa, 16 lipca 2014

Ladenia - grecka pizza

Zaraz mi zarzucicie to, że podaję Wam przepis na danie greckie. Macie racje. Zdziwicie się, ale przepis mam z tureckiego bloga co oznacza że w Turcji ladenia również jest jedzona. Prawdopodobnie znana jest w regionie morza Egejskiego, które to łączy Grecję i Turcję. Nie ma się więc co dziwić, że te same potrawy goszczą na stołach obu narodów.
Przepis na ladenię pochodzi z tej strony a przygotowałam ją wspólnie z Malwiną i Zuzią.



Ladenia - grecka pizza

ciasto
200 ml ciepłej wody
3 - 3,5 szklanki mąki
pół szklanki oliwy
łyżeczka soli
20g swieżych drożdży

farsz
3 pomidory
cebula
sól
pieprz
tymianek
oliwa z oliwek

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i zostawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, sól i pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy gładkie sprężyste ciasto i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz do pizzy. Pomidory kroimy na cieniutkie talarki a cebulę na półtalarki. Cebulę, pomidory, oliwę i przyprawy dokładnie ale delikatnie mieszamy i układamy na cieście, które wcześniej wałkujemy na grubość jednego centymetra.
Pizze pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Przed podaniem lekko polewamy oliwą z oliwek





2 komentarze:

  1. Nie ma to jak letnie pomidorki na chlebowym placku. Ladenia jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...