Zaraz mi zarzucicie to, że podaję Wam przepis na danie greckie. Macie racje. Zdziwicie się, ale przepis mam z tureckiego bloga co oznacza że w Turcji ladenia również jest jedzona. Prawdopodobnie znana jest w regionie morza Egejskiego, które to łączy Grecję i Turcję. Nie ma się więc co dziwić, że te same potrawy goszczą na stołach obu narodów.
Ladenia - grecka pizza
ciasto
200 ml ciepłej wody
3 - 3,5 szklanki mąki
pół szklanki oliwy
łyżeczka soli
20g swieżych drożdży
farsz
3 pomidory
cebula
sól
pieprz
tymianek
oliwa z oliwek
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i zostawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, sól i pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy gładkie sprężyste ciasto i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz do pizzy. Pomidory kroimy na cieniutkie talarki a cebulę na półtalarki. Cebulę, pomidory, oliwę i przyprawy dokładnie ale delikatnie mieszamy i układamy na cieście, które wcześniej wałkujemy na grubość jednego centymetra.
Pizze pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem lekko polewamy oliwą z oliwek
Ooooo głodna się zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak letnie pomidorki na chlebowym placku. Ladenia jest pycha:)
OdpowiedzUsuń