Lokma to bardzo smaczny deser turecki. Niestety, jak prawie każdy tradycyjny tureckie tatlı jest bardzo słodka i tucząca. Historia lokmy sięga czasów osmańskich. Był to deser podawany w pałacach sułtańskich. Z czasem jednak zaczął być przygotowywany również przez lud a wszystko za sprawą prostych i dostepnych składników. Przygotowanie również nie zabiera wiele czasu ani trudu.
Dziś lokma jest częstym gościem na tureckich stołach.
W Izmirze - gdzie mieszkam lokma jest popularna z jeszcze innego względu. Jest potrawą rozdawaną podczas świąt, uroczystościach religijnych czy z innej okazji np: otwarcie sklepu. Są specjalne firmy zajmujące się smażeniem lokmy i jej rozdawaniem. Każda osoba przechodząca ulicą ma prawo poczęstować się tym pysznym deserem. Często zdarza się również iż po nabożeństwie piątkowym w meczecie rozdawana jest lokma. Rozdaje się ja wszystkim chętnym nie tylko tym którzy uczestniczyli w modlitwie.
Wczoraj nasz kolega wynają właśnie taką firmę która smażyła i rozdawała ten pyszny deser. Nie byłabym sobą gdybym nie pstryknęła kilku zdjęć. Oto relacja ze smażenia lokmy i przepis.
Lokma - tureckie pączki
ciasto
2 szklanki mąki
niepełna szklanka wody
łyżeczka suchych drożdży
jajko
łyżeczka cukru
szczypta soli
cynamon opcjonalnie
szklanka oleju do smażenia
syrop
2,5 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
sok z cytryny
cynamon opcjonalnie
Na poczatku robimy syrop. Mieszamy w rondelku wodę z cukrem i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Gotujemy około 15 minut od chwili wrzenia.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę i jajko, solimy i dokładnie mieszamy. Ciasto ma być prawie lejące (bardzo miękkie, swobodnie wymieszamy je łyżką) Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu i wrzucamy na rozgrzany olej malutkie kawałeczki lub jak na zdjeciach wyżej po oderwaniu ciasta kciukiem robimy dziurkę i wrzucamy na olej. Smażymy aż będą rumiane. Usmażone gorace pączki wkładamy do syropu. Po 1-2 minutach wyjmujemy. Lokmę jeśli możemy posypać cynamonem lub wiórkami kokosowymi. Cynamon można dodać do ciasta lub syropu.
Lokma
Bu geleneksel Türk talı kendi tarifime göre yapamazdım o yüzden bu tarifi kullanarak yapıyorum.
Fotoğraftaki lokmalar arkadaşım dün döktürdü lokmalardır. Bir gün benim yaptığım lokmaları da fotoğraflayıp bloga ekleyeceğim.
Merhaba Emilia Hanımcım,
OdpowiedzUsuńBir İzmir' li olarak lokmayı ben de çok severim. Fotoğraflara bayıldım. Bir tane aldım....
Arkadaşınızın lokmasını da Allah kabul etsin...
Kucak dolsu sevgiler,
Teşekkür ederim.
UsuńWitam, ogladam teraz "Wspaniałe stulecie" serial i tam slyszalam nazwy potraw i teraz sprawdzam i widzę, że cały sekret tych pączków to syrop.Trzeba zrobić bo nie jest trudny przepis i poczuć sie jak te piękne sultanki. ...pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńJa też jako fanka serialu sobie takie zrobię 😊
UsuńJa też jako fanka serialu sobie takie zrobię 😊
Usuńwitaj! skoro ciasto ma być lejące,to nie wyobrażam sobie odrywać kawałeczków i jeszcze robić dziurkę kciukiem :( proszę o radę ,jak to zrobić ? czy ręce zamoczyć w oleju ? nie wiem...
OdpowiedzUsuńJeśli robimy lokmę po raz pierwszy polecam odrywanie kawałków ciasta łyżką mmoczoną w wodzie lub oleju. Jeśli moczymy w wodzie musimy uważać i robić to delikatnie by woda nie kapała na olej. Wyjdą nam wtedy malutkie pączki bez dziurki, Z tego co zauważyłam u Turczynek mało która robi wersję z dziurką. Pozdrawiam
Usuńdzięki za wyjaśnienie ,pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńJa podczas swojego pobytu zajadałam sie nimi posypanymi mielonymi pistacjami... mmm do teraz czuje ich smak..cudne.. :)
OdpowiedzUsuńdziekuję za przepis, wczoraj w tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków zrobiłam lokmę...PYCHOTA!!!! a dziś przymierzam się do kolorych kopytek z Pani strony, na pewno będę tu często zaglądać... pozdrawiam serdecznie - fanka "wspaniałego stulecia"
OdpowiedzUsuńJak to TAKIE pyszne, to zaserwujmy sobie jeszcze coś z Turcji. 4 żony i traktujmy je TAK jak to jest przyjęte w Turcji? TEGO to im zazdroszczę. TEGO SZACUNKU!!!
OdpowiedzUsuńCzlowieku, po pierwsze: nie chowaj sie za nazwa "anonimowy" ale miej choc troche odwagi i sie podpisz. Po drugie: nie pisz chotycznie a bardziej merytorycznie bo nie wiem co maja wspolnego 4 zony z lokma i szacunkiem. Czyzby lokma az tak ci zasmakowala ze potrzebujesz 4 zon by ja przygotowaly? Jedna nie wystarcza? Serwuj sobie co chcesz i jak chcesz to twoje zycie i twoje wybory ja ani inni Czytelnicy ci tego nie zakazuja i nie zabraniaja wiec ty tez sie nie mieszaj w zycie innych.
Usuńidiotyzm ludzki... jeszcze jakbyś człowieku odrobinę znał ten kraj
UsuńTydzien temu kolezanka z Irmiru miala w domu modlitwe za zmarlego tate i wynajeli wlasnie takiego "lokmaci", ktory smazyl i rozdawal lokme na ulicy przy jej domu. Ludzie stali w kolejce :)
OdpowiedzUsuńMnie smakowaly bardzo, i z polewa i bez, a ja normalnie nie lubie tureckich slodyczy z cukrowym şerbetem.