Pierwszy raz jadłam te ciasteczka u teściowej. Kiedy poprosiłam ją o przepis okazało się, że nie są jej autorstwa. Zrobiła je druga synowa Ayşe (pierwsza to ja :)) Ayşe to specjalistka od klasycznych tureckich deserów. Goszcząc latem u teściów mogliśmy skosztować przeróżnych słodkości w jej wykonaniu. Nie tylko tych w syropie ale również tych mlecznych i owocowych.
Ciasteczka robi się szybko i bardzo łatwo jedyna trudnością może być zrobienie wzorków, które robimy specjalnym przyrządem przypominajacym sito. Przyrząd nazywa sie kalbur a sama nazwa ciasteczek w tłumaczeniu na język polski znaczy odciśnięte na kalburze. Nie przejmujcie się jeśli go nie posiadacie. Wystarczy zwykłe sito lub widelec.
Kalburabastı pyszne ciasteczka z orzechami
125g margaryny (mozna zastąpić masłem)
125g masła
jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w Turcji opakowanie proszku do pieczenia)
szklanka jogurtu
150g orzechów włoskich
mąka około 4 szklanek (dokładnej ilości nie znam wiem, że ciasto ma być miękkie i lekko odchodzić od dłoni)
syrop
2szklanki cukru
4szklanki wody
odrobina soku z cytryny
Najpierw gotujemy syrop. Wodę cukier i sok z cyrtyny od chwili wrzenia gotujemy 20 minut i odstawiamy. Rozpuszczamy margarynę i masło, studzimy, dodajemy jogurt i jajko mieszamy, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi orzechami. Ciasto ma być miękkie i odstawać od dłoni. Formujemy podłużne ciasteczka i odciskamy je na kalburze lub sicie. Możemy zrobić wzorki widelcem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie bez termoobiegu. Ciastka są gotowe gdy się lekko zarumienia. Po przestygnięciu stopniowo polewamy je ciepłym syropem. Polewając uważamy by syrop sięgał do 1/3 ciastka. Gdy całe ciastka zalejemy syropem stracą swoją chrupkość.
Przyrząd do odciskania wzorków na ciastkach - kalbur
Kalburabastı
125g margarin
125g tereyağ
bir yumurta
bir su bardağı yoğurt
kabartma tozu
un
Margarini eritip biraz bekletiyoruz, içine yumurta yoğurt un kabartma tozu koyup kulak memesi kıvamında olana kadar karıştırıyoruz. Sonra ceviz koyup bir daha yoğuruyoruz ve şeklini verip kalbura bastırıyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırına verıp altın rengi olana kadar pişiriyotuz. Üstüne şerbet döküyoruz.
Şerbet için bire iki ölçüsünü kullanıyorum yani bir kase şekere iki kase su koyup kaynatıyorum indirmeye yakın bir kaç damla limon sıkıyorum
Ellerine sağlık Emiliacım. Kalburabastı nefis görünüyor çok canım çektiii...Bir tane aldımmm...Sevgilerimle,
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Dziękuję za pokazanie mi kuchni Tureckiej chętnie skorzystam i wypróbuję, któryś z przepisów;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń