czwartek, 18 kwietnia 2013

Jajecznica ze szczypiorem

Ta jajecznica to smak z mego dzieciństwa. Moja mama często ja nam robiła a teraz ja przygotowuję ją mojej rodzinie. To polski smak, który polubił mój turecki mąż :) Wam również posmakuje. Jestem tego pewna.





Jajecznica ze szczypiorem

pół pęczka szczypioru (w Turcji mamy tylko gruby i duży szczypior więc 2 gałązki wystarczą)
łyżeczka masła (można dodać więcej)
4 jajka
sól
pieprz
ostra papryka pul biber

Sczypior drobno kroimy. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim szczypior. Wbijamy jajka i lekko mieszamy. Możemy dodać wcześniej roztrzepane jajka.  Na koniec przed zdjęciem z ognia przyprawiamy i solimy. Jeśli ktoś lubi, może podać jajecznicę na chlebie, szynce lub bekonie. Wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych.




Polonya'dan bir lezzet. Çocukluğumdan bir lezzet. Annem kahvaltıda yapardı biz ise severek yerdik. Şimdi benim ailem severek yiyor.


Taze soğanlı yumurta

2 dal taze soğan
bir kaşık tereyağı
4 yumurta
tuz 
karabiber
pul biber

Taze soğanı tereyağda kavuralım sonra çırpılmış yumurta ekleyelim. Pişmesine yakın tuz, karabiber, pul biber ekleyelim.



14 komentarzy:

  1. Szczypiorek to absolutnie jeden z najlepszych dodatków do jajecznicy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za niesamowicie skomplikowany przepis!Pani Emilio czy w najbliższym czasie możemy się spodziewać przepisu na chlebek z masłem?Czekam z niecierpliwością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej przepisy na chleb wstawiam od czasu do czasu a domowe masełko jest dużo lepsze niż kupowane w sklepie. Umiesz je zrobić? Ja tak i podzielę sie przepisem z Czytelnikami. Nie ważne jest czy przepis jest skomplikowany czy nie ale jak smakuje dana potrawa. Zrobienie ayranu to pestka ale przepis tez bedzie bo to inny orientalny smak. Moj blog i przepisy wybieram JA

      Usuń
    2. I dodam jeszcze że przepis choć prosty wzbudził spore zainteresowaniem nie tylko polskich ale również tureckich Czytelników. Okazało się, że ta jajecznica znana jest w niektórych regionach Turcji. Jak dla mnie ciekawe odkrycie.

      Usuń
    3. Droga Pani Emilio,nie,nie potrafię zrobić domowego masła,nie jest mi to potrzebne gdyż masła nie jadam,w moim wieku trzeba zadbać o cholesterol.Co do przepisu na jajecznicę-uznałam go za banalnie prosty,zwłaszcza dla Polaków którzy uwielbiają to śniadaniowe danie.Co innego ayran dla wielu z nas to wciąż napój egzotyczny.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę jeszcze wielu kulinarnych odkryć!...a żeby dalej pociągnąć jajeczny temat,może następny przepis na jaja na twardo?:)

      Usuń
    4. Już dawno stwierdzono, że podwyższony cholesterol nie mam nic wspólnego z masłem i jajkami również. W Polsce być może się o tym nie mówi bo firmy produkujace margaryny by zbankrutowały :) Wiecej ruchu i mniej cukrów i produktów macznych to sposób na obniżenie cholesterolu. Tu u nas od dawna lekarze twierdzą że zdrowe jest to co naturalne.

      Z powodu wielu próśb Czytelników tureckich zaczęłam wstawiać przepisy również w ich języku a dla nich nawet najprostsze potrawy kuchni polskiej są wielkim odkryciem jak dla Polaków zwykły ajran.
      Jajko na twardo może nie ale na miękko - cılbır będzie na blogu w 100% :)

      Usuń
    5. Genialnie...już się nie mogę doczekać!Widzę,że ma Pani większą wiedzę ,niż ja po 6 latach studiów medycznych,szczerze gratuluję!Niezaprzeczalnie wszystko co naturalne jest najlepsze.Proszę tylko zauważyć,że margaryny nie zawierająca tł. utwardzanych a bogate w roślinne sterole są znacznie lepiej tolerowane przez organizm ludzki.Co do jajek to żółtko sprzyja podnoszeni "złego" cholesterolu,no chyba,że ja czegoś nie wiem....albo jak to Pani nazwała "ci wasi lekarze" przeprowadzili jakieś rewolucyjne badania na ten temat,jeżeli są jakieś rzeczowe dowody to chętnie się dokształcę:)Dodam jeszcze że cukry proste nie mają żadnego powiązania z cholesterolem mogą jedynie sprzyjać problemom z otyłością a co za tym idzie także i upośledzeniem układu krążenia.Mogłabym tu jeszcze sporo napisać,ale czy ma to jakikolwiek sens...Sedno tej naszej dywagacji zostawiam Pani ocenie i mimo wszystko życzę więcej uśmiechu a przede wszystkim dystansu:)

      Usuń
    6. Byłam pewna że napiszesz coś "uszczypliwego" o tureckich lekarzach a wiele z nich tak jak i polskich specjalistów jest bardzo znanych i cenionych na całym świecie. Między innymi Mehmet Oz mieszkajacy i pracujący w USA. To on jest jednym z osób twierdzących że zółtko nie ma nic wspólnego z podwyższonym cholesterolem. Nie spieram sie bo lekarzem nie jestem ale dużo czytam i interesuje sie zdrowym odzywianiem. Dystans do siebie i do tego co robie mam a pozytywne nastawienie i poczucie humoru mnie nie opuszcza.

      Usuń
  3. Zdecydowanie szczypior to jeden z moich ulubionych dodatków do jajecznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajecznica ze szczypiorkiem to jest jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa :). Moja Mama, zawsze podaje ją ze szczypiorkiem ale nigdy go nie przesmaża tylko posypuje już gotową jajecznicę bo po pierwsze, szczypiorek najlepiej smakuje na surowo, a po drugie obróbka termiczna nie tylko psuje jego smak, ale też niszczy większość jego cennych właściwości odżywczych.

    Żadne naukowe badania jak dotąd nie potwierdziły bezpośredniego związku między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Lecytyna obecna w jajku i kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we krwi.

    Nie wiem i nie obchodzi mnie jaki cel ma anonimowa pisząc te wszystkie ironiczno-uszczypliwe komentarze, ale na pewno te bazgroły psują i pogarszają jakośc korzystania z przepisów na blogu...


    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest juz noc, a ja mam smaka na jajecznice. Nie wytrzymam!
    Wyglada tak smakowicie... i jeszcze ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...