poniedziałek, 27 maja 2013

Jak zrobić oryginalną künefe z Antakji - najlepszą?

W kwietniu zorganizowano w Izmirze festiwal potraw i produktów regionalnych. Przez 3 dni można było oglądać stoiska z produktami spożywczymi z różnych stron Turcji. Ogladać to mało powiedziane, można było spróbować i oczywiście kupić te produkty. Byłam, widziałam, próbowałam i zakupiłam co nie co. Opis zakupionych produktów i zdjęcia z festiwalu zamieściłam na mojej stronie FB.

Idąc na festiwal wiedziałam, że muszę spróbować künefe z Antakji, która różni sie nie co od tej zwykłej najczęściej podawanej w restauracjach. Wyobraźcie sobie , mieszkam w Turcji juz ponad 10 lat a jeszcze jej nie próbowałąm. A wszystko przez to iż tę oryginalną künefe z Antakji można zjeśc w Antakji (Hatay) i niewielu miastach w Turcji. Wszystko przez składniki, które muszą być oryginalne ze źródła inaczej będziemu jeść tą zwykłą aczkolwiek również bardzo dobra künefe.

Czy jest wsród Was ktoś kto jadł tę oryginalną wersję?





Do przygotowania künefe potrzebujemy tel kadayif, specjalny ser bez soli - może być dil peynir, masło i pekmez- melasa z winogron lub morwy. 
Tel kadayif należy zemleć na dużych otworach jak widać na zdjęciu. Można rozdrobnić blenderem.



Patelnię lub formę w której będziemy smażyć künefe dokładnie smarujemy masłem wymieszanym z pekmezem. Najlepiej by masła była gruba warstwa.



Na masło wysypujemy zmielony tel kadayif i rozprowadzamy ręką po całej patelni.


Warstwa kadayifu nie może być gruba.


Ser również należy rozdrobnić w blenderze i rozprowadzić po kadayifie dokładnie uciskając.




Ponownie przykrywamy ser tel kadayifem dokłądnie uciskając i stawiamy na średni ogień by künefe się usmażyła. Gdy się zarumieni przewracamy na drugą stronę i smażymy chwilę. Druga strona nie zarumieni się jak pierwsza gdyż nie smarowaliśmy patelni drugi raz masłem z pekmezem. Wystarczy że się lekko przysmaży.


Polewamy syropem z wody i cukru w proporcjach szklanka wody na szklankę cukru, do syropu dodajemy również kilka kropel soku z cytryny. 


posypujemy mielonymi pistacjami 


i się objadamy. PYCHA!!!



Zwykła künefe wygląda tak







7 komentarzy:

  1. ale jak to usmazyc mi sie pali albo kadayif zostaje bialy.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze żeby usmażyć tę pierwszą stronę aż będzie bardzo rumiana. Smażymy na małym ogniu. Druga strona wystarczy że się lekko zrumieni.

      Usuń
  2. Ja jestem z Hatay :) to jest najlepsze künefe że wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam w Hatay jest najlepsze-cudo dla łasuchów.

      Usuń
    2. Potwierdzam, niebo w buzi:)

      Usuń
  3. Hej,
    Spróbowałam niedawno w Stambule, ale inną wersję, ser był słony. Nie lubię słodkich dań (słodycze, lody itd., tylko lody sorbetowe, kwaśne owoce), więc dla mnie było to połączenie nawet fajne. Całości w słodkości tylko nie dałabym rady zjeść. Choć też tego smakołyka zjadłam też tylko 1/5. Dzięki za informacje, dobrze wiedzieć jak to jest w oryginale. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...